Republika Srpska

Од Свјетске банке 100 милиона долара за БиХ

БАЊА ЛУКА - Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели изјавио је да је споразум са ресорним министарствима о подршци Свјетске банке буџетима у БиХ од 100 милиона долара пред финализацијом.


"Близу смо постизања договора са ресорним министрима и на техничком нивоу са представницима извршне власти. Постигли смо споразум да се у што већој могућој мјери вратимо на стање какво је било 2004. године. То је у великој мјери у вези са опозивом законодавства које третира незапослене демобилисане борце у ФБиХ. Дакле, није више питање да ли ће бити укинуто то законодавство или не, него моменат од када престаје његова примјена", нагласио је Мантованели.

Он је рекао да се од власти у БиХ захтијева и да успоставе механизме којима ће ова средства бити усмјеравана најсиромашнијим корисницима, а да они почну да се проводе 2011. године.

"Треба провести ревизију подобности и елиминисати борце, инвалиде и друге који злоупотребљавају систем. Ми предлажемо да ревизија буде фазна с обзиром на то да не може бити примијењена одједном на све кориснике. Та три елемента смо у највећој мјери усагласили са Републиком Српском и Федерацијом БиХ. Ми ћемо 100 милиона долара исплатити тек након што ово законодавство буде усвојено. На испуњавање услова нећемо чекати заувијек и не задуго", поручио је Мантованели.

Он је рекао да је много боље уопште не улазити у споразум са ММФ-ом него нешто договорити па се онда не придржавати, јер ће то имати негативног утицаја на кредибилитет земље, а имаће практичне посљедице у смислу финансирања.

"Посебно наглашавам, у ФБиХ то није сценарио који бисмо вољели видјети", истакао је Мантованели.

Према његовим ријечима, реформе се не могу одгађати и стога је порука властима да уведу ред у кућу и проведу мјере у оквиру споразума са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Мантованели није сигуран да постоји политички капацитет у изборној години да се реформе погурају, али упозорава да ће бити лоше ако власти пропусте ову прилику.

"Требало је да буду проведене чак и прије него што је економска криза погодила БиХ. Сада је порука уведите ред у кућу и то су управо краткорочне мјере у оквиру споразума са ММФ-ом. Исто тако треба размишљати и о средњорочном периоду, на који начин обновити раст у земљи и заштитити најугроженије грађане", рекао је Мантованели.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog