Svijet

Авганистан: Члан истражног тима поднио оставку јер се "мијешају странци"

КАБУЛ - Члан истражног тима успостављеног ради провјере оптужби о неправилности на предсједничким изборима у Aвганистану Маулави Мустафа Баракзија поднио је данас оставку и за то је окривио "мијешање странаца".


Очекује се да истражни тим током ове седмице донесе одлуку да ли ће бити одбачен довољан број гласова да би био одржан други круг избора, на којима би учествовали тренутни предсједник Хамид Карзаи и његов главни противкандидат Абдулах Абдулах.

Баракзија је један од двојице Авганистанаца, који су били у истражној комисији, која има подршку УН. Он је данас рекао да су три страна држављанина из комисије - Американац, Канађанин и Холанђанин доносили одлуке самостално и без консултација.

Портпарол УН Алим Сидик рекао је да је Баракзија, нажалост, "поднио оставку, али да се рад комисије мора наставити, те да авганистански народ што је прије могуће мора сазнати исход своје изборне воље."

Шеф мисије УН у Авганистану Каи Еиде рекао је јуче да је било превара на изборима и да комисија треба да утврди њихов обим.

Према прелиминарним резултатима, предсједник Авганистана Хамид Карзаи је у вођству на изборима одржаним у августу. Објављивање коначних резултата неколико пута је одгађано због бројних притужби на регуларност.

Карзаи је, према незваничним резултатима, освојио 55 одсто гласова, док је његов најјачи противкандидат Абдулах Абдулах добио 28 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog