Svijet

Jaпанци окончавају своју мисију у Авганистану

ТОКИО - Јапан ће окончати своју мисију снабдијевања горивом операције у Авганистану, коју предводе САД, по истеку мандата у јануару, рекао је јапански министар одбране Тошими Китазава.


"Мандат мисији истиче у јануару што ћемо искористити да се повучемо", рекао Китазава.

Аналитичари наводе да је ово до сада најјасније саопштење владе новог јапанског премијера Јукио Хатојаме, који је најавио да ће предузимати дипломатске кораке независније од САД, да ће окончати своје учешће у осмогодишњој мисији.

Јапанска мисија има задатак да снабдијева горивом и водом америчке и друге бродове који патролирају Индијским океаном у потрази за шверцерима наркотика и наоружања као и за терористима.

Претходна јапанска влада предвођена Либералном демократском странком изгубила је изборе у августу од Хатојамине Демократске партије која је у прошлости била против учешча Токија у мисији у Авганистану.

Амерички амбасадор у Јапану Џон Рус рекао је почетком мјесеца да је Вашингтон отворен и за друге алтернативе под које, према јављању јапанских медија, спада и едукација талибанских бораца како би се лакше уклопили у цивилно друштво.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog