Društvo

Oдбачен Караџићев захтјев за имунитетом

ХАГ - Апелационо вијеће Хашког суда одбило је данас захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да му се призна имунитет пред Трибуналом на основу споразума са бившим америчким дипломатом Ричардом Холбруком.


Судије апелационог вијећа наводе да Караџићу може бити суђено, чак и ако такав споразум постоји.

"Чак и ако се докаже постојање наводног споразума, то не би ограничило надлежност Трибунала, не би га обавезивало, нити утицало на процес", наводи се у пресуди.

Караџић је оптужен у 11 тачака за ратне злочине и злочине против човјечности, укључујући двије тачке за геноцид. Он одбацује све оптужбе.

Караџић тврди да му је Холбрук 1996. године понудио имунитет од кривичног гоњења у замјену за повлачење из јавног живота. Бивши амерички дипломата у међувремену је негирао да је Караџићу понудио овакав договор.

Данашњом одлуком Апелационог вијећа потврђена је пресуда из јула, којом је одбијен Караџићев захтјев да његова оптужница буде одбачена.

Одлука Апелационог вијећа је коначна и њоме су окончани Караџићеви покушаји да његов сучај пред Хашким судом буде одбачен због наводног споразума са Холбруком.

Апелационо вијеће додаје да Караџић има право да током суђења представи доказе о постојању наводног споразума, јер би то, ипак, могло да утиче на могућу пресуду.

Почетак суђења бившем предсједнику РС одређен је за 21. октобар.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog