Društvo

Отворен хемодијализни центар у Зворнику

ЗВОРНИК - Премијер Републике Српске Милорад Додик предао је данас на употребу у Зворнику четвороспратни објекат у који су смјештени савремени хемодијализни центар, специјалистичке службе и управа Опште болнице, укупне површине око 2 000 метара квадратних.


Са премијером РС, објекат су отворили министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић, директор Фонда здравственог осигурања Горан Кљајчин, директор компаније "Фрезенијус - дијализна њега" Мрослав Гаћановић, директор Опште болнице Милорад Дрљевић и начелник општине Зворник Зоран Стевановић.

У овај савремени објекат уложено је око 7,3 милиона КМ, од чега Влада РС из развојног програма издвојила око 2,6 милиона КМ, док је компанија "Фрезенијус" изградњу хемодијализног центра финансирала са око 4,7 милиона КМ.

"Ова ноовизграђена зграда доказ је да у РС нема истока и запада, осим у географском смислу, јер се Српска равномјерно развија, иако неки желе да направе ту врсту приче", рекао је Додик и нагласио да је у последње вријеме у овај дио РС из развојног програма уложено око 280 милиона КМ.

Он је подсјетио да је у последње вријеме отворено неколико објеката у овом дијелу Српске, као што су основне школе у Брањеву и Палама и додао да се тако није градило у последњих 30 до 40 година.

Шкрбић је рекао да је капацитет хемодијализног центра за око 60 пацијената, који ће се сада лијечити у најсавеменијим условима.

Истичући да је хемодијализни центар употпуности опремљен најсавременијом опремом, Шкрбић је рекао да се стварају услови да сви ови центри буду јединствено опремљени, како би пацијенти имали адекватно и јединствено лијечења.

Он је додао да је хемодијализни центар у Зворнику, послије Шамца, други центар, који се завршава у сарадњи са компанијом "Фрезенијус" и нагласио да ће и Добој најдаље за два мјесеца добити нови савремени хемодијализни центар.

Подсјећајући да у РС има 903 пацијента који користе услуге хемодијализе, Шкрбић је рекао да се врше припреме за изградњу хемодијализног центра и у Приједору.

Он је истакао да је недвано Влада РС донијела одлуку да сви хемодијализни центри у Српској буду ријешени на идентичан начин, јер пацијенти морају имати исти квалитет и доступност хемодијализи.

Директор Опште болнице Милорад Дрљевић појаснио је да се објекат састоји из два дијела - простор хемодијализног центра и простор Опште болнице.

Он је додао да је са њемачком компанијом "Фрезенијус" потписан уговор са Фондом здравственог осигурања Српске да у наредних 15 година припада овој компанији са могућношћу продужења уговора на још десет година, након чега објекат припада Општој болници.

Дрљевић је рекао да ће услуге центра користити пацијенти са регије Бирач, као и из других мјеста, и поновио да ће се сада пацијенти лијечити у далеко бољим, односно, европским условима, у односу на досадашњи начин хемодијализног лијечења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog