Svijet

Сјеверна Кореја потврдила да жели мировни споразум са САД

СЕУЛ - Сјеверна Кореја потврдила је данас, путем државне новинске агенције КЦНА, да жели да потпише формални мировни споразум са САД, као најразумнији и најпрактичнији начин за рјешење питања денуклеаризације полуострва.


"Мировни споразум би требало да буде закључен између Сјеверне Кореје и САД ако желимо да ријешимо питање нуклеарног програма на полуострву", оцијенио је дневник комунистичке партије "Родонг Шинмун" а пренијела сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Лист је позвао Вашингтон да одустане од своје "непријатељске" политике, инсистирајући да је таква политика приморала Пјонгјанг да поново активира нуклеарни програм.

Корејски рат 1950-1953. године завршен је без склапања мировног споразума. Осим САД неопходно је да мировни споразум потпише и Кина и све стране у корејском конфликту.

САД је већ више пута најавила да ће учествовати у мировном споразуму између двије Кореје и нормализацији односа са Сјеверном Корејом, али да то зависи од тога колики ће напредак направити Пјонгјанг у денуклеаризацији.

Сјеверна Кореја је почетком октобра изјавила да је спремна да, под условом да успостави билатералне разговоре са САД, поново започне преговоре о нуклеарном разоружању, који се воде од 2003. године између Јужне Кореје, САД, Кине, Јапана и Русије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog