Društvo

Новчане казне умјесто затворских за насиље на спортским приредбама

БАЊА ЛУКА - Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о спречавању насиља на спортским приредбама умјесто затворских казни предвиђа новчане, будући да је морао бити усклађен са Законом о прекршајима Републике Српске.


Начелник Управе за правне и кадровске послове у МУП РС Индира Рогић рекла је да су измјенама и допунама постојећег закона умјесто затворских казни предвиђене новчане казне од 600 до 1.500 КМ за лакше прекршаје за физичка лица, а до 6.000 КМ за теже прекршаје.

„Казне за прекршаје за правна лица тј. организаторе спортских догађаја су до 3.000 КМ, а за одговорна лица у правном лицу до 6.000 КМ", рекла је Рогић новинарима у Бањoj Луци уочи завршне јавне расправе о овом нацрту.

Она је нагласила да је циљ Нацрта закона о измјенама и допуни Закона о спречавању насиља на спортским приредбама усклађивање постојећег са Законом о прекршајима РС, односно укидање затворске казне гдје год је овим законом била прописана.

„Основни закон донесен је 2004. године, а 2006. године Закон о прекршајима гдје је казна затвора као санкција укинута, па је МУП имао обавезу да усклади казнене одредбе овога са казненим одредбама Закона о прекршајима", рекла је Рогић.

Она је истакла да овај закон третира искључиво прекршаје, а не кривична дјела, и да зато не може укључивати кривичну одговорност која је већ обухваћена Кривичним законом РС.

Замјеник начелника Управе полиције у МУП РС Војсилав Пелкић рекао је да је Закон о спречавању насиља на спортским приредбама комплексан, да се примјењује и на спортским теренима и извани њих, као и прије, за вријеме и послије спортских догађаја.

Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о спречавању насиља на спортским приредбама посланици Народне скупштине усвојили су једногласно 24. септембра. Тада је министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да у РС није драматична ситуација у овој области и додао да су у овој години до тада покренута 64 прекршајна поступка гдје није било озбиљнијих дјела.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog