Svijet

Москва: Усагласићемо се око ракетног штита кад будемо равноправн

МОСКВА - Москва и Вашингтон морају се прво усагласити одакле потичу пријетње по њихову безбједност прије него што постигну бољу сарадњу у области противракетне одбране, изјавио је данас замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Ријабков.


Према његовим ријечима, план америчког предсједника Барака Обаме да одустане од противракетног штита у Европи, чему се противила Русија, побољшао је атмосферу, али су нека питања и даље остала без одговора.

Ријабков је у Москви 12. октобра предводио руску делегацију на првој рунди разговора са САД о противракетном систему - дан прије него што је о тој теми разговарано са америчким државним секретаром Хилари Клинтон, током њене посјете Русији.

"Прије него што почнемо разговоре о техничкој сарадњи потребно је да имамо политичку вољу, да одговоримо на основна политичка питања - да ли имамо сличне процјене о безбједносним изазовима са којима је свијет суочен", рекао је Ријабков у интервјуу агенцији Ројтерс.

Бивши амерички предсједник Џорџ Буш најавио је планове за распоређење пресретача пројектила у Пољској и радарску станицу у Чешкој - да би били одвраћени напади из земаља као што је Иран.

Русија је тада оспорила званично оправдање Вашингтона за противракетни систем, истичући да Иран нема потенцијал за производњу пројектила који имају домет до Европе.

Москва је пројекат оцијенила као пријетњу по сопствену националну безбједност. Током протеклог мјесеца Москва је поздравила одлуку америчког предсједника да одустане од градње противракетног штита. Обама сада жели да сарађује са Русијом у обликовању противракетног штита у Европи.

Међутим, Обамин приједлог у који спада нови план за противракетни штит, заснован на пројектилима распоређеним на мору и копну у Европи, узнемирио је поједине дипломате и генерале у Москви.

Скептици у Москви вјерују да се амерички пројектили сада могу појавити чак и ближе границама Русије. На примјер, у Украјини - што је Вашингтон негирао.

Консултације у Москви су организоване да би се разјаснила ситуација и проучили могући нови начини за сарадњу.

Русија је саопштила да ће забринутост због планираног америчког противракетног штита бити уклоњена када Москва постане равноправан партнер Вашингтону у заједничком пројекту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog