Društvo

Затвори у БиХ лоши и за затворенике и за запослене

СТРАЗБУР - Европски одбор за спречавање тортуре (ЦПТ) оцијенио је затворе у БиХ као несигурне и за затворенике и за запослене у тим установама.


Посебна инспекција Савјета Европе која чини овај одбор обишла је све затворске и притворске јединице у БиХ и указала на мањак притворских и затворских јединица, њихову лошу опремљеност, те недовољан број затворских службеника.

Овај одбор у свом извјештају истиче да су у једном павиљону затвора у Зеници четири стражара у ноћној смјени одговорна за око 395 затвореника, док су у затвору у Фочи три службеника у ноћној смјени одговорна за 223 затвореника.

Као посебан проблем европски одбор наводи да "гангстери контролишу значајне дијелове зеничког и добојског затвора, чиме се у опасност доводе животи других затвореника".

Међу заједничким проблемима свих затвора и притвора у БиХ наводи се и нехумани третман полиције према затвореницима и притвореницима, који дуже вријеме морају чекати испитивање, а у том периоду смјештени су у неадекватне ћелије.

Као примјер, ЦПТ наводи случај двојице притвореника који су "48 часова држани у инспекторовој канцеларији, док су их полицајци непрекидно млатили уз вербалне пријетње да ће их избацити кроз прозор на улицу, а потом вући градом свезане за аутомобил, док су једноме пријетили пиштољем чијом ручком су га ударали у главу".

Један такав случај забиљежен је и у Психијатријској болници на Сокоцу, гдје су на једном затворенику с психичким проблемима примјењивали сличне "методе".

Европски инспектори пронашли су палице, реплике пиштоља и металне цијеви у собама за испитивање у полицијским станицама, а као примјер су навели ћелије за испитивање у Коњицу и главној полицијској станици у Мостару које су у "јадним условима, немају природног свјетла и вентилације те су изузетно прљаве", док су навели да је у Фочи стање још горе.

Као посебан проблем ЦПТ износи чињеницу да адвокати приведене особе не бораве с њом током испитивања, што полицију не спречава да почне испитивање прије него адвокат дође.

Инспектори наводе да због свих ових проблема и не чуди стално избијање побуна у затворима и наводе примјер у Добоју када је група затвореника напала и покушала убити друга два затвореника.

Они су, страхујући за своје животе, побјегли у дио затвора гдје се налази администрација и тамо се забарикадирали, док је особље затвора покушавало смирити ситуацију. Група затвореника је покушала да провали у тај административни дио, а цијели напад је заустављен када су ова двојица запуцали на њих из пиштоља које су нашли уканцеларији у којој су се сакрили. Нападачи су потом разбили све на што су наишли и онда се попели на кров затвора.

У извјештају ЦПТ-а наводе се препоруке, од изградње нових затворских капацитета до повећања безбједности, укључујући и повећање броја затворских службеника у складу с европским конвенцијама и законима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog