Politika

СБ УН разматра Бан Ки Мунов избјештај о Косову

БЕОГРАД/ЊУЈОРК - Савјет безбједности УН разматра данас нови извјештај генералног секретара Бан Ки Муна о стању на Косову у коме се упозорава да би запаљиви тонови пред локалне изборе могли представљати увод у ново насиље.


Најмоћније тијело свјетске организације размотриће нови редовни извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о стању на Косову, у коме се наводи да су Унмик и косовска мисија Европске уније у протекла три мјесеца постигли одређен напредак у покушајима да успоставе сарадњу између Београда и Приштине, при чему најозбиљнији проблем представљају условљавања лидера косовских Албанаца.

"Иако су власти у Београду заузеле прагматичан став о рјешавању неких од отворених питања, власти у Приштини остају неспремне да се укључе уколико им се не омогући да према колегама из Београда наступају као једнаки, што је неприхватљиво за Београд", навео је Бан.

"Напори мог специјалног изасланика /за Косово Ламберта Занијера/ да са Београдом и Приштином и уз блиску сарадњу ЕУ подстакне практичну сарадњу произвали су ограничен успех. Иако су власти у Београду показале интерес да се пронађе прагматичан приступ, власти у Приштини постављају предуслове које је у пракси тешко испунити", наводи се у новом извјештају шефа УН.

Бан Ки Мун је упозорио политичке лидере да се током кампање за новембарске локалне изборе, уздрже од запаљивих изјава, јер би такав језик могао подићи опасност од избијања новог насиља, посебно на сјеверу Косова.

Генерални сектретар УН је упозорио да на активности његовог специјалног изасланика за Косово Ламберта Занијера утиче и текући процес одређивања легалности једнострано проглашене независности Косова пред Међународним судом правде, па власти у Београду и Приштини, прије доношења било каквих одлуга, вагају како ће њихови потези бити протумачени пред тим судом.

"Ставови Београда и Приштине су и даље супротни када је у питању статус Косова. У Приштини, настављени су повремени позиви на укидање Унмика... Од мог претходног извјештаја, још двије државе признале су независност Косова, чиме је тај број достигао 62", наводи се у извјештају Бан Ки Муна.

Извештај ће амбасадорима петнаесточланог тијела представити шеф Унмика Ламберто Занијер, а ставове власти у Приштини заступаће тамошњи министар спољних послова Скендер Хисени.

Упозоравајући на недостатке у припремама за предстојеће локалне изборе на Косову, прве о којима ће комплетну бригу преузети косовске власти, шеф УН је истакао да се за учешће пријавило укупно 76 партија, односно 35 албанских, 23 српске, седам бошњачких, четири турске, двије црногорске, двије које окупљају Ашкалије и по једна Рома, Египћана и Горанаца.

Бан Ки Мун је, истовремено, навео да је Скупштина заједнице српских општина позвала српске странке да бојкотују косовске локалне изборе и да влада у Београду сматра да нема услова за српско учешће на изборима, као и да гласање није у линији са резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

УН подсјећају и да су најаве потписивања протокола о полицијској сарадњи између Еулекса и Београда дочекане са великим отпором власти у Приштини, али прије свега покрета за самоопредјељење "Ветевендосје", па је током протеста демолирано 26 возила мисије ЕУ, као и да је та организација затражила повлачење Еулекса са Косова.

Као и у свим претходним извјештајима Унмика, који су у претходних десет година стизали у Њујорк, шеф свјетске организације изразио је незадовољство процесом повратка прогнаних, наводећи да се на Косово у јуну и јулу вратило свега 236 особа, од чега 31 особа српске националности.

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић је пред почетак сједнице Савјета безбједности изјавио да је она од великог значаја, јер је последња сједница пред расправу која првог децембра почиње пред Међународним судом правде.

"Боравак у Њујорку искористићу за састанак са генералним секретаром УН-а Бан Ки Муном, као и са великим бројем представника земаља широм света са којима ћу разговарати о томе да ли мењају свој став о непризнавању једностраног проглашења независности Косова.", најавио је Јеремић.

Он је рекао да је током Генералне скупштине, велики притисак вршен на један број земаља да признају Косово.


«Ниједна то није учинила. Мислим да смо били успешни на Генералној скупштини, и више него што је било очекивано и рад на том питању морамо интензивно да наставимо", рекао је Јеремић и нагласио да није било нових признања иако је таквих најава било.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog