Politika

Босић: Повећава се притисак на РС и њене политичаре

ПАЛЕ - Предсједник Српске демократске странке /СДС/ Младен Босић рекао је данас на Палама да се ситуација "закувава" из дана у дан у дан и из сата у сат и да се повећава притисак на РС и њене политичаре.


Босић је истакао да тај притисак долази са разних страна, чак и неочекиваних, а СДС остаје јасан у свом ставу да ће пружити подршку владајућем СНСД-у и Милораду Додику уколико је то потребно да би се очувале ингеренције РС.

"Ми очекујемо да СНСД и Милорад Додик не подлегну притиску и да не прихвате оно што је против РС", рекао је Босић на конференцији за новинаре пред почетак сједнице Општинског одбора СДС-а Пале.

Босић је напоменуо да му се чини да је све што се предлаже сада против интереса РС и да је створена таква атмосфера да РС треба да даје уступке другима, а да заузврат не добија ништа.

"Конференција у Бутмиру могла је бити организована само за представнике РС, без представника из Федерације, јер је очигледно да је основни циљ јачање институција БиХ на рачун институција РС", рекао је он.

Босић је додао да СДС неће прихватити било какав приједлог који буде ишао у том правцу, те да очекује од Додика да остане на оним обећањима која је дао до сада и да се одупре притисцима који се врше на њега.

Он је подсјетио да су Русија и Србија, као гаранти Дејтонског споразума, у свему овоме заобиђени, као и СДС, јер је припреман притисак на РС и српску страну.

За њега је неприхватљиво да се организује међународна конференција, а да на њој нема гараната Дејтонског споразума.

Босић је истакао да је СДС обавио разговоре са дипломатским и политичким представницима Русије и они су свјесни положаја у који их је довео дио западних држава, али тврде да неће одустати од тога да су они гарант Дејтона и да неће прихватити насилну промјену Дејтонског споразума без пристанка Срба из РС.

"Ово што се сада дешава је активност која се припрема више мјесеци и јасно је да је бутмирски састанак припреман више од два, три мјесеца, јер су све активности запада ишле ка стварању ситуације да се изврши притисак на РС да прихвати пренос ингеренција на ниво БиХ", нагласио је Босић.

Он је додао да СДС очекује од актуелне власти која контролише скупштинске већине и у Сарајеву и у Бањалуци да неће промијенити причу и подлећи притисцима који се врше на њих.

Босић је истакао да је СДС кренуо у обилазак општинских одбора да разговора са свим члановима о актуелној политичкој ситуацији која сваким даним постаје све сложенија и да чују шта њихови чланови мисле о политици СДС-а.

Предсједник СДС-а рекао је да је на Палама ситуација стабилна, власт добро функционише, ре да ће СДС учинити све да на републичком нивоу предложи законе који ће дозволити локалним властима више концесија, односно да могу да управљају богатсвима која се налазе на њиховим територијама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog