Politika

Петрич и Лајчак: Недостаје јединствена позиција према БиХ

БЕЧ - Бивши високи представници у БиХ Мирослав Лајчак и Волфганг Петрич сматрају да недостаје јединствена позиција међународне заједнице о БиХ.


Током дискусије, која је одржана у Бечу под називом " Европски изгледи за западни Балкан", испољена је критика и на рачун Европске уније, преноси Аустријска новинска агенција /АПА/ .

Учесници јучерашње дискусије су истакли да су "различите међународне позиције о питању бонских овлаштења утицале на то да је грађанима БиХ тешко да се оријентишу".

АПА подсјећа да су САД за стриктну примјену бонских овлаштења, а Русија против.

Петрич је рекао да је несагласност протеклих година "огледало тога шта се догађа у самој ЕУ".

Актуелни амбасадор Аустрије при ОЕЦД-у у Паризу, Петрич, рекао је да је западни Балкан веома зависан од тога шта се дешава у осталим европским интеграцијама.

"Зато је веома тужно када земље ЕУ због билатералних питања праве проблеме, наводећи као примјер гранични спор између Словеније и Хрватске, који је довео до блокаде преговора о пријему са Загребом, као и конфликт око имена између Грчке и Македоније", рекао је Петрич и додао да је Унија тако била запослена сама собом.

Петрич је рекао да у БиХ, као и на Косову, САД имају важну улогу.

"То је, међутим, европско поднебље, а Европа хоће да буде глобални играч, што мора да покаже на западном Балкану", истакао је Петрич.

Министар спољних послова Словачке Лајчак је рекао да се у вези са интеграцијом западног Балкана у ЕУ, протеклих година ствари нису одвијале онако како је Унија жељела.

Он је навео да се земљама кандидатима перспектива интеграције не налази увијек на првом мјесту, јер се боре са другим проблемима, попут питања националног идентитета или економске кризе.

Према Лајчаковим ријечима, важно је да земље западног Балкана науче колико су важни добри односи на регионалном нивоу.

"Често се пружа опредјељење за интеграцију, али се потискује регионални аспект", рекао је Лајчак.

Организатори су саопштили да је високи представник у БиХ Валентин Инцко из здравствених разлога био спријечен да учествује у дискусији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog