Politika

Пак: Уколико разговори пропадну, доћи ће до - пропадања

БРИСЕЛ - Европска парламентарка Дорис Пак рекла је у интервјуу Срни да у бутмирским разговорима " нико неће никоме ништа узети - ни Републици Српској ни Бошњацима", те да је РС "један стуб државе БиХ без ког се не може".


"Али, РС мора да схвати да ће само као један од стубова БиХ ући у ЕУ. Све друго су илузије, а ово је тренутак кад је потребно разумјети реалност. Зато РС мора радити на томе да се направи функционална заједничка држава, јер док се томе супротставља - супротставља се и свом уласку у ЕУ. Кад БиХ профункционише као држава, и даље на два стуба, отвара се пут у ЕУ" - навела је Пакова.

Уколико бутмирски разговори пропадну, неће се десити ништа, сматра Пакова, али оцјењује да ће у том случају доћи до - пропадања.

"С једне стране је успјех бутмирских разговора, који води према евроатлантским интеграцијама, за шта је предуслов успјех разговора. С друге стране нема ништа. То је оно што, чини се, лидери у БиХ не разумију. С једне стране је пут у ЕУ, укидање ОХР, кандидатура за ЕУ, слобода путовања, пристојан, достојанствен живот, а с друге стране је пропадање у ништа" - објаснила је она.

Коментаришући задње сигнале из Европске комисије, према којима БиХ неће бити стављена, условно, на бијелу шенгенску листу, Дорис Пак је оцијенила да је то исправано, јер су за неке ствари пробијени рокови.

"Оно што је Европска комисија у почетку направила - одвојивши земље региона на оне који могу добити укидање виза кад испуне услове од оних којима ту могућност није дала - није било праведно, али, сад је јасно да сви услови нису испуњени. Заправо, нисте се ни покренули до задњег момента. Не може се дати ништа, а тражити одједном све" - рекла је она и закључила:

"Биометријски пасоши требали су бити готови прије шест мјесеци, а почели су се тек сада штампати. Дакле, нису испуњени сви услови. Ви у БиХ сте мислили да ћете их добити аутоматски и тек кад сте схватили да неће бити тако, онда сте се покренули. Али, још нисте све направили".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog