Društvo

Зашто је стала борба против корупције на факултетима?

БАЊА ЛУКА - Представници Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци рекли су данас да постоје проблеми у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске у провођењу акције борбе против корупције на овом универзитету, под називом "Антикор", наводећи да због тога нема ни озбиљнијих помака у њеној реализацији.


Предсједник Студентског парламента Бојан Гребенар рекао је да је на састанку са представницима МУП РС, одржаном прије четири мјесеца, договорено да буду одређени инспектори који ће провјеравати наводе о постојању корупције на Универзитету, али да до данас није успостаљен никакав додатни контакт са Министарством.

"До сада смо примили око 70 пријава у којима су се помињала и иста имена и студената и професора и исти износи мита, што на одређен начин говори да су те пријаве истините, али ми и даље нисмо у позицији да говоримо ни о конкретним именима ни конкретним износима", рекао је Гребенар новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да студенти, иако су доставили све прикупљене податке МУП-у, слали дописе и контактирали телефоном, из МУП још нису добили одговор када ће бити одржан наредни састанак на којем би се разговарало о наставку акције "Антикор".

"Оно што ми као студентски представници не смијемо дозволити јесте да овај пројекат не да никакве резултате", рекао је Гребенар.

Представници Студентског парлемента на данашњој конференцији за новинаре представили су и реализацију неколико нових пројеката, међу којима и покретање студентског радија и часописа, курсеве језика за студенте, оснивање фонда за помоћ студентима, израду правилника о организовању апсолвентских екскурзија и акцију са 50 одсто попуста приликом куповине карата за концерт групе "Рибља чорба", који ће 22. октобра бити одржан у Бањој Луци.

Акција борбе против корупције "Антикор" почела је 13. априла, када су министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, ректор бањолучког Универзитета Станко Станић и тадашњи предсједник Студентског парламента Милан Грубор потписали Споразум о сарадњи у области превентивног дјеловања и сузбијања корупције на Универзитету.

Овим споразумом предвиђено је формирање шесточланог тима који ће активно радити у борби против корупције и провођење акције "Антикор" у оквиру које се радило истраживање о корупцији на Универзитету. Студенти су информисани о корупцији, те им је омогућено да пријаве сваког професора за којег знају да је узимао мито.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog