Politika

Додик: Србија се не смије држати по страни

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД Милорад Додик изјавио је да ће током данашњег сусрета политичара из Републике Српске са предсједником Србије Борисом Тадићем тражити подршку Србије за ставове РС на предстојећим преговорима у Бутмиру и у вези са евентуалним уставним промјенама.


Додик је рекао новинарима да су повод данашњег сусрета разговори који се одвијају наредне седмице у Бутмиру и нагласио да данашњи састанак треба да разријеши још једну ствар, а то је да Србија, као потписник и гарант Дејтонског споразума, не може бити изван ових догађања.

Премијер РС је упитао по ком праву САД или Европа имају више права да учествују у промјенама Устава него Србија, која је потписница споразума, или Хрватска, или нека виртуелна БиХ, коју је тада представљао само Алија Изетбеговић.

"Од кључне важности је да у РС постоји јасан и, ако је могуће јединствен, став о питањима на дневном реду, о којима је било ријечи ових дана", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Он је подсјетио да је Савјет за провођење мира 30. јуна нагласио да Устав није услов за затварање ОХР, мада се то, како је рекао, на неки начин покушава наметнути.

Додик је нагласио да круцијална питања треба да буду предмет разговора домаћих лидера, а не медијаторство било кога из међународне заједнице.

"Ја немам никакав званичан приједлог са бутмирског састанка, али ћемо у наредним преговорима остати при ставу да уставне промјене у овом тренутку не могу да се десе притиском медијатора међународне заједнице без обзира на њихове добре намјере и услуге", рекао је Додик, додајући да то питање потенцирају само бошњачки политичари.

Додик је нагласио да је Устав унутрашње питање, а не било кога из иностранства, поручивши да је прича о функционалној држави БиХ флоскула која је пласирана из Сарајева.

"Анекс четири Дејтонског споразума, који се зове Устав, потписале су РС и ФБиХ 1995. године и тамо је јасно прецизирано да се процедура промјене Устава може одвијати уз искључиву сагласност страна потписница тог анекса, чији је потписник РС и њене институције", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако се евентуално изађе са неким документом у вези са уставним промјенама, треба питати ко их је предложио.

"Ми то Народној скупштини нећемо предложити, нити ћу ја то предлагати. Нека у парламент РС дође онај ко је предлагач и затражи сагласност парламента Српске", поручио је Додик.

Он је додао да ће и о овим питањима данас у Београду тражити подршку Србије.

"Србија има снаге и интереса да се бави тим питањима и то мора урадити, јер је је потписница Дејтонског мировног споразума", поручио је Додик.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog