Politika

Тадић и западни Срби: Шупља прича или...

Ниједан од учесника састанка седам најзначајнијих политичара Српске и предсједника Србије Бориса Тадића није се удаљио од више пута поновљених фраза, коментаришући вечерашњи састанак. Србија не жели активније учешће у бутмирским преговорима, док политичари Српске нису открили шта им је тамо нуђено. Изгледно је и да ће се Додик појавити на поновном сусрету водећих политичара БиХ.


Предсједник Србије Борис Тадић рекао је представницима политичких странака из Републике Српске да се Србија неће мијешати у преговоре које с политичким лидерима у БиХ воде представници САД и ЕУ, али да се нада постизању компромисних решења, рекао је агенцији БЕТА извор близак учесницима састанка.

"Србија је моја политичка одговорност, а ви сте моја морална одговорност", казао је, према истом извору, Тадић политичарима из Српске и истакао да ће подржати сваку одлуку коју у вези с преговарачким процесом донесу представници Српске.

"Србија не жели да се нађе у контексту лоших решења у БиХ, јер би то за њу представљало терет"

Предсједник Србије је нагласио да би било корисно да се кроз "бутмирске преговоре" дође до компромисног рјешења које би БиХ водило напред ка евроатлантским интеграцијама, наглашавајући да "Србија не жели да се нађе у контексту лоших решења у БиХ, јер би то за њу представљало терет".

Бетин извор је навео да је, према ономе што је рекао на састанку, веома извесно да ће премијер Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик одбити решења која ће понудити представници САД и ЕУ.

"Стиче се утисак да је Додик спреман тек на минималне корекције Устава БиХ, које би подразумијевала усклађивање Устава са Европском конвенцијом о људским правима и слободама у дијелу који се односи на елиминисање националне дискриминације при избору чланова Предсједништва БиХ", навео је исти извор.

Додик је рекао новинарима послије трочасовног сусрета да је још једном констатовано да је Србија гарант Дејтонског споразума и да ће подржати све што се договоре конститутивни народи два ентитета Босне и Херцеговине.

Он је казао да је на састанку закључено и да "Србија може да подржи и потенцира разговоре о Босни и Херцеговини на бази консензуса и договора свих, јер је то најбољи начин који даје ширину и могућност за вођење разговора с партнерима у БиХ".

"Предсједника Тадића смо упознали и са оним што је евентуално нека понуда, али да још међународна заједница није упутила званични приједлог за разговоре у Бутмиру"

"Предсједника Тадића смо упознали и са оним што је евентуално нека понуда, али да још међународна заједница није упутила званични приједлог за разговоре (у Бутмиру) и да је зато тешко да се разговара о детаљима", оцијенио је Додик.

"Можете разговарати о неким спознајама, али не можете разговарати о детаљима неког конзистентног предлога", навео је премијер Српске.

Он је истакао да "уставне промјене припадају људима у БиХ и њиховим политичким представницима", а да се "само нагађа да су то питања везана за скупштину, предсједништво, начин одлучивања у министарском већу и неке врсте надлежности".

"Ако то буде приједлог који ће конципирати странци, онда то значи да неко од домаћих актера треба да преузме одговорност и предложи један такав акт. Нисам сигуран да у Српској постоји неко ко је спреман да то предложи", поручио је Додик.

Потпредсједник ПДП Бранислав Бореновић изјавио је да се одређена актуелна питања у БиХ могу постићи консензусом и оцијенио да је данашњи састанак са предсједником Србије Борисом Тадићем у Београду био конструктиван и коректан.

"Изнио сам став ПДП да постојећи Устав БиХ даје довољно могућности за постизање договора сва три народа у БиХ и да је веома тешко постићи договор око промјена устава који би био штетан за Републику Српску", рекао је Бореновић.

Бореновић је истакао да је на овом састанку предсједник Србије изнио недвосмислен став да се мора поштовати Дејтонски мировни споразум

Он је истакао да је на овом састанку предсједник Србије Борис Тадић изнио недвосмислен став да се мора поштовати Дејтонски мировни споразум, конститутивност три народа у БиХ и равноправност два ентитета, те да свако рјешење мора бити засновано на договору три конститутивна народа, што је за БиХ једино прихватљиво.

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да су на данашњем састанку лидера седам странака из Српске са предсједником Србије Борисом Тадићем размијењене информације и мишљења о актуелној ситуацији у БиХ и дешавањима на Бутмиру.

Према његовим ријечима, на састанку се први пут сазнало шта се разговарало у Бутмиру и куда иду ови преговори.

"Ми смо изнијели јасан став да је за СДС неприхватљиво било какво смањивање ингеренција Српске, као и било какво умањивање или укидање механизама заштите од прегласавања, као што је ентитетско гласање, Дом народа, механизам вета у Предсједништву и механизам који гарантује заштиту у прегласавању Савјета министара БиХ", рекао је Босић.

Предсједник Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајлица рекао је да циљ вечерашњег састанка лидера седам политичких странака из РС са предсједником Србије Борисом Тадићем није био да било ко намеће, наређује или сугерише Српској да одустане од својих виталних интереса, што су многи очекивали.

Михајлица је рекао новинарима у Београду да су трочасовни разговори били веома корисни и да је Тадић рекао да је неприхватљиво наметање рјешења у БиХ, која су у супротности са вољом Српске.

Михајлица очекује посебну сједницу Народне скупштине РСна којој би политички фатори РС дефинисали свој став према питањима која су предмет разговора који се односе на измјене Устава БиХ

Он је навео да предстоји да политички фактори у Српској на посебној сједници Народне скупштине РС, која се може очекивати, дефинишу свој став према питањима која су предмет разговора који се односе на измјене Устава БиХ.

Једини иоле конкретан био је предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је вечерас да уставне промјене у БиХ треба оставити за нека друга времена, а сада се фокусирати на оно о чему се може постићи договор тј. на евроинтеграције.

"Мислим да је то простор на који се сви требамо фокусирати, а не оно што се сада од нас тражи да практично испоштујемо захтјев Бошњака за уставне промјене. То није компромис него је наметање", рекао је Павић

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog