Politika

Ана Тришић-Бабић: Чекају нас обавезе у Савбезу УН

БАЊА ЛУКА - Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је да Предсједништво БиХ, које је надлежно за спољну политику, и Министарство иностраних послова, треба да одреде све појединости рада Мисије БиХ при УН у Њујорку, јер од 1. јануара идуће године почињу обавезе у Савјету безбједности.


Након што је БиХ добила повјерење и постала нестална чланица Савјета безбједности, рекла је Бабићева, треба радити на томе да Мисија БиХ одговори задацима који ће од 1. јануара бити сасвим другачији него сада.

"То се односи и на број дипломатског особља, начин рада, систем одлучивања и све оно што носе обавезе гласања и одлучивања у Савјету безбједности. Предсједништво БиХ, које има уставну надлежност за вођење спољне политике, требало би да учествује у свему томе", нагласила је Бабићева за "Независне новине".

Према њеним ријечима, ширење Мисије подразумијева и сагласност Савјета министара БиХ, али и Министарства финансија и трезора БиХ због додатних финансијских издатака.

Ђорђе Латиновић, савјетник члана Предсједништва из РС Небојше Радмановића, сматра да је остварен важан спољнополитички циљ БиХ и да се треба окренути активностима у Савјету безбједности УН-а.

"Наш избор у нестално чланство Савјета безбједности УН-а доводи у питање и тренутни ангажман међународне заједнице. Постојање високог представника међународне заједнице у БиХ је у колизији са несталним чланством БиХ у најважнијој међународној институцији на свијету, што значи да би могло доћи до транзиције ОХР-а", нагласио је Латиновић.

Он је изразио очекивање да ће Предсједништво БиХ у наредном периоду разматрати будући ангажман БиХ у Савјету безбједности и отклонити евентуалне препреке како би могли испуњавати обавезе у пуном капацитету.

Дамир Арнаут, савјетник члана Предсједништва Хариса Силајџића, рекао је да је Предсједништво БиХ иницијатор идеје о чланству у Савјет безбједности, те да је дало сву подршку дипломатији БиХ у овом успјеху.

"Предсједништво ће сада само појачати своје активности, те усагласити додатне модалитете које чланство у оваквом тијелу захтијева. Оно што је у овом тренутку најбитније, јесте хитно јачање капацитета наше мисије, али и Министарства, јер ће се доста активности одвијати у сједишту", сматра Арнаут.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog