Društvo

Отказана посјета хрватских логораша Зрењанину

ВУКОВАР/ЗРЕЊАНИН - Делагација бивших хрватских логораша данас неће посјетити Страјићево и Бегејце код Зрењанина, гдје су прије 18 година били заробљени, јер им држава Србија није могла гарантовати безбједност.


"Држава Србија нам није директно забранила долазак, али нико није желио да нам гарантује безбједност. Зато, нисмо хтјели да преузмемо одговорност уколико би дошло до инцидената у којим би неко могао да буде и повријеђен", саопштио је Зоран Шангут, предсједник хрватског Удружења правника "Вуковар 1991", које је било организатор посјете логораша Стајићеву и Бегејцима.

Он је додао да бивши логораши неће одустати од идеје да посјете та два мјеста у зрењанинској општини и поставе у њима спомен-плоче.

"Вјерујемо у демократску Србију и вјерујемо да ће доћи дан кад ћемо поставити спомен-обиљежја, као и што вјерујемо да ће одговорни за логоре бити приведени правди", поручио је Шангут.

Према најави из Удружења, данас су у Стајићево и Бегејце, заједно са око 200 бивших логораша, требало да дођу и градоначелници Загреба и Вуковара, Милан Бандић и Жељко Сабо.

Најоштрији у супростстављању доласку делегације из Хрватске било је Удружење ратних војних инвалида Србије, из којег категорично тврде да никад неће дозволити постављање било каквих спомен-плоча у Стајићеву и Бегејцима, јер у њима нису били логори, него сабирни центри за ратне злочинце из Хрватске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog