Svijet

Британија и Француска: Израел има право да се брани

ЛОНДОН - Британски премијер Гордон Браун и француски предсједник Николас Саркози у писму израелском премијеру Бењамину Нетањаху изразили су подршку праву Израела на одбрану од тероризма и затражили независну и отворену истрагу о догађајима у Гази.


Писмо је послато након одлуке Британије и Француске да се уздрже од гласања о извјештају јужноафричког судија Ричарда Голдстона о рату у Гази у Савјету УН за људска права.

"Париз и Лондон признају право Израела да се брани и увјерени су да ће мир бити најбоља гаранција безбједности Израела", наводи се у писму.

Браун и Саркози затражили су уздржаност, иако је јасно да Голдстон извјештај УН-у о рату у Гази представља осјетљиво питање и за Израел и за Палестинце.

Два лидера апеловала су на Нетањахуа да отвори независну и јавну истрагу о догађајима у Гази.

Од израелског премијера је затражено да "испослује бржи приступ Гази, укључујући отварање граничних прелаза за хуманитарне конвоје, заустављање градње насеља на окупираним територијама као и наставак преговора на основу параметара на које се позвао амерички предсједник Барак Обама у свом говору у УН".

Савјет УН за људска права усвојио је извјештај о прошлогодишњој израелској офанзиви у појасу Газе у коме се Израел и Хамас оптужују за ратне злочине.

Израел и САД су били против усвајања извјештаја, који је саставио Голдстон.

У извјештају је оцијењено да догађаји у Гази прошле године умањују наде да ће се доћи до мировног споразума на Блиском истоку.

Организације за заштиту људских права поздравиле су Голдстонов извјештај као "озбиљан и уравнотежен", али Израел и САД тврде да је пристрасан.

Голдстонов извјештај најдетаљнији је документ који је Савјет УН икада узео у разматрање.

У њему се износе тврдње о озбиљним прекршајима, позива се на кредибилне и непристрасне интерне истраге, и сугерише да би и Израел и Хамас требало пријавити Међународном кривичном суду уколико те истраге не буду спроведене.

Израел је осудио расправу као још једну рунду напада на њега, док САД сматрају да прихватање извјештаја поткопава напоре да се покрене мировни процес.

"Охрабрени смо државама које су гласале против овог извјештаја, као и онима које су биле уздржане. Израелу неће држати часове из етике они који су подржали овај извјештај и који су потпуно занемарили људска права. Овај извјештај апсолутно неће имати утицаја на израелеске методе одбране својих грађана", рекао је замјеник министра иностраних послова Данијела Ајалон, одбацујући извјештај као опасан и који води тероризму.

Организације за заштиту људских права страхују да би право свих цивилних жртава у сукобу у Гази да њихова несрећа добије пажњу могло да се изгуби у дипломатским трвењима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog