Svijet

Клаус: Лисабонски споразум је лош, али га не могу зауставити

ПРАГ - Чешки предсједник Вацлав Клаус изјавио је да је Лисабонски споразум превише узео маха да би га он блокирао.


Он је у интервјуу за чешки лист "Лидове новини" истакао да су се упркос његовом сталном противљењу Лисабонском споразуму ствари сада превише одмакле да биле заустављене.

"Сматрам да Лисабонски споразум није добар за Европу, није добар за слободу Европе и Чешке Републике. Међутим, воз путује пребрзо и ја не могу да га зауставим или да му промијеним правац, без обзира колико ми то жељели", рекао је Клаус.

Клаус сматра да је Лисабонски споразум покушај стварања европске супер-државе која ће државама одузети суверенитет.

Ирска је тражила гаранције да Лисабонски споразум неће поткопати њену неутралност, питање опорезивања и законе о абортусу.

Клаус је одбацио спекулације да покушава да одуговлачи цијели процес чекајући изборе у Британији наредне године како би конзервативци, ако побиједе на изборима, могли сазвати референдум о "збацивању Лисабонског споразума".

"Нећу и не могу чекати изборе у Британији. Они би се морали одржати наредних недеља или дана", рекао је Клаус.

Чешки предсједник је рекао прошле седмице, након што је Лисабонски споразум прихваћен на референдуму у Ирској, да ће тражити изузетак сличан ономе који су тражиле Ирска и Пољска, што су неки критичари осудили као одуговлачење и вођење земље у дипломатску изолацију.

Клаус је тражио да Чешка као Пољска и Велика Британија буде изузете из примјене Повеље основних права која је саставни дио Лисабонског споразума, јер се плаши да би у супротном, позивајући се на Повељу, чешке судове могли да заобиђу Нијемци депортовани из Чехословачке, послије Другог свјетског рата, а европски судови би наредили да им Чешка врати конфисковану имовину.

Према недавном истраживању јавног мњења око 65 одсто Чеха управо због спорне имовине судетских Нијемаца подржава његово условљавање Лиабонског споразума.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog