Svijet

Мадрид: Милион људи на улици против закона о абортусу

МАДРИД - Више десетина хиљада људи протестовало је у Мадриду против приједлога владе за измјену закона о абортусу, којим би женама било дозвољено да, на сопствени захтјев, абортирају до 14. недјеље трудноће.


Ријеч је о највећим демонстрацијама у шпанској пријестоници од антиратних протеста 2003. и 2004. године, а, према ријечима једног од организатора, улицама Мадрида прошетало је милион људи.

Данашњи протест под слоганом "Сваки живот се рачуна" окупио је више од 40 вјерских група и организација цивилног друштва.

Окупљени су захтјевали да влада повуче Нацрт закона који се у овом тренутку налази у парламенту, а којим ће женама бити дозвољено да на сопствени захтев абортирају до 14. недеље трудноће. Међутим, одредба закона која изазива највише подјела, у већински католичкој Шпанији, јесте да девојке од 16 година могу да абортирају без одобрења родитеља.

"Позивамо свих 48 милиона Шпанаца да нам се придруже, без обзира на њихову политичку припадност, без обзира да ли носе мантију или вјеру практицирају у синагоги или џамији", рекао је Бенигно Бланко, предсједавајући католичке коалиције Породични форум.

Закон о абортусу, који је тренутно на снази у Шпанији, а датира из 1985. године, дозвољава абортус само у случају силовања, оштећења фетуса или опасности по физичко или ментално здравље жене.

Последњи случај често је коришћен у пракси као разлог за абортусе, којих је у Шпанији 2007. било 112.000.

Социјалистичка влада, на челу са премијером Хосеом Луисом Родригезом Запатером, тврди да се нови закон тиче поштовања и права жена, као и да ће свакој жени која жели да оконча трудноћу најприје бити изнесена алтернативна рјешења, укључујући помоћ државе младим мајкама.

Шпански парламент разматраће предложени закон у новембру.

Запатерова влада предузела је, од доласка на власт 2004. године, низ друштвених реформи које су наишле на оштре критике католика, између осталог, легализација геј бракова и убрзавање процедуре за развод брака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog