Politika

Инглиш: Низ промјена у пакету

САРАЈЕВО - Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш изјавио је синоћ да ће садржај пакета приједлога за предстојеће "бутмирске разговоре" садржавати низ значајних промјена у процесу доношења одлука на нивоу БиХ, јер је и намјера да они произведу дјелотворније структуре власти у БиХ.


"Те промјене сматраће се као почетак процеса уставних промјена у БиХ, јер свака земља кандидат за чланство у ЕУ мора доносити значајне промјене када је ријеч о Уставу. Бутмир нас доводи до прага апликација за чланство у ЕУ и када пређете тај праг тада ће услиједити многе промјене које ће допринијети развоју БиХ", рекао је Инглиш.

Он тврди да је садржај пакета, који ће лидерима политичких партија у БиХ бити подијељен у наредних неколико дана, довољно квалитетан да БиХ изведе на европски пут, да изврши трансформацију ОХР у канцеларију специјалног представника ЕУ, као и да убрза пут БиХ ка ЕУ.

"Разговори у Бутмиру су разговори о будућности БиХ. И САД и ЕУ су увидјеле да политички дијалог у БиХ иде низ брдо и ови раговори су настојање да се то окрене у другом правцу и да више ангажујемо на путу ка ЕУ и Нато. Сврха ових разговора је веома позитвна", сматра амерички амбасадор у БиХ.

Према његовим ријечима, идеја разговора је да се помогне успостављању функционалније власти у БиХ, јер ће бити промјена и у извршној власти, а све то у циљу убрза пут БиХ ка ЕУ.

"У овом тренутку БиХ се поклања велика пажња из САД и ЕУ и сви елементи за успјех су ту, а на лидерима у БиХ је да искористе ту прилика за убрзање пута ка ЕУ. Ако не постигнемо успјех у овим преговорима, то ће бити ужасно велика пропуштена прилика", оцијенио је Инглиш.

Нагласивши да је оптимиста и да вјерује у позитиван исход бутмирских разговора, Инглиш је рекао да уопште не треба разговарати о неуспјеху и да он префирира мишљење да ће прилика бити искориштен, јер и грађани БиХ желе да ови разговори буду успјешни.

"Сигурно су мишљења подијељене кад је ријеч о успјеху преговора, али успјех зависи од лидера у БиХ који ће сјести за сто и разговарати о будућности БиХ. Ја сам оптимиста имајући у виду енергију и пажњу коју су САД и ЕУ поклонили БиХ и вјерује да ће то схватити и њени лидери", рекао је Инглиш гостујући у програму Федералне телевизије.

Инглиш је изразио увјерење да би власт у БиХ била дјелотворнија када би био један предсједник и влада на нивоу БиХ, додавши да је то једна од реформи коју је предложила Венецијанска комисија .

На питање да ли ће након бутмирских разговора бити измијењено ентитетско гласање, Инглиш је рекао да је Венецијснка комисја 2005. година закључила да садашњи систем гласања није било могуће укинути због осјетљиве политичке ситуација.

"А сада, 2009. године ситуација је још осјетљивија. Ентитетско гласање је препрека доношењу одлука, али прихватамо да је БиХ комплексна држава и питање ће бити времена како наћи рјешење за равнотежу у гласању и обезбиједити механизам који ће заштити интерсе свих грађана, а да истовремено не блокирају БиХ", оцијенио је Инглиш.

Инглиш претпоставља да ће у Бутмиру бити интензивни преговори и да ће свим странама бити саопштено да је консензус у интересу свих грађана и народа БиХ.

"Надам се да ћемо бити убједљиви и да ћемо успјети убједити лидере да је пакет на столу у интересу свих", закључио је Инглиш.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog