1

Svijet

Сукоби у Рију: Мало ратно стање

РИО ДЕ ЖЕНЕИРО - Два бразилска војна полицајца погинула су у суботу након што су нарко дилери оборили оклопљени војни хеликоптер у Рио де Женеиру.


Летјелица је морала принудно да слети на фудбалски стадион у једној од фавела, сиромашних насеља у граду, након што је пилот погођен у ногу, а једна од елиса оштећена.

Пилот и још један полицајац су успели да се извуку из запаљене летјелице задобивши опекотине, али су два полицајца изгорила у експлозији хеликоптера.

Након тога је у фавелу улетјело преко 100 полицајаца подржаних оклопним возилима и специјалним снагама и започео је свиреп ватрени окршај.

Хеликоптер је интервенисао како би прекинуо сукоб двије банде нарко дилера који је почео у петак увече.

Бразилски медији јављају да је барем седморо људи убијено, а још осморо је рањено. Неки од испаљених метака зарили су се и у школу која се налази у непосредној близини места обрачуна.

Полиција је једва успјела да спријечи ширење насиља ван фавеле ка дијеловима града које посјећују туристи.

Власници радњи у близини морали су да затворе радње, а аутобуска предузећа су морала да укину саобраћај након што су бијесни становници фавеле скинули путнике са десетак аутобуса и запалили возила.

Вјерује се да је до сукоба дошло у сјеверној фавели када је једна група дилера покушала да преузме територију друге групе.

Након сукоба становници фавеле су направили нереде палећи гуме и блокирајући пут, а неки од њих су покушали да нападну оближњи затвор како би линчовали затворенике који припадају сукобљеним нарко групама.

"Ми на ово не гледамо као на покушај напада. Уствари, све што се десило представља покушај становника да скрену пажњу полиције и ми смо одговорили јачањем полицијског присуства", рекао је новинарима шеф затвора.

Рио има више од 1,000 дивљих насеља, а велику већину њих контролишу три организоване банде. Ово је највећи инцидент у последњих неколико година.

Слични нереди доводили су до затварања града 2002. и 2007, а више од 6,000 људи буде убијено годишње у држави Рио де Жанеиро, од којих њих 1,000 убије полиција.

Овај сукоб је услиједио само пар недеља након што је Рио добио организацију Олимпијских игара 2016, а хеликоптер се срушио само осам километара од једне од будућих зона града где ће бити одржавана такмичења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog