Svijet

Мађари планирају заједничку будућност у Карпатској котлини

БРАТИСЛАВА - Лидер мађарске опозиционе странке Фидес и бивши премијер Виктор Орбан затражио је у Римавској соботи за Мађаре у сусједним земљама аутономију и права каква имају Финци у Шведској.

Орбан, који је у Римавској соботи био главни гост 9. конгреса Странке мађарске коалиције, упозорио је Словаке да „буду опрезни када ограничају права своје мађарске мањине".

Лидер Фидеса поручио је да ће, чим његова странка дође на власт, планирати заједно будућност за све Мађаре у Карпатској котлини, како у матици тако и сусједним земљама, јер како је казао, у Европи излази из моде појам национална мањина.

„Полако би и ми ту у Карпатској котлини требало да на Мађаре у сусједним земљама гледамо не као на националну мањину, већ као на државотворну националну заједницу", рекао је Орбан и додао да се у Европи појавио такав тренд зато што извјесна права не могу да зависе само од величине појединих заједница.

Бивши мађарски премијер објаснио је да свака национална заједница има одређена права. Он је поред права на коришћење матерњег језика и права на културни идентитет навео и право на то да се нико не мијеша у унутрашњи политички живот те националне заједнице.

„Свака заједница у Европи има право на аутономију", поручио је словачким Мађарима Орбан и позвао Европу да престане да примјењује двоструке стандарде, односно да Мађари ван матичне земље добију иста права каква на пример имају Финци у Шведској.

Лидер мађарске опозиције, који има велике шансе да се на наредним изборима врати поново на функцију премијера, истакао је да је питање Мађара у Словачкој синоним слободе.

„Требало би да будете опрезни када ограничавате права мађарске мањине, јер историја Европе свједочи о томе да тамо где се крше права једне заједнице, на ред долазе и друге", поручио је Орбан Словацима и додао да након Мађара на ред за кршење права могу да дођу и сами Словаци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog