Svijet

Пред изборе пада популарност румунском предсједнику

БУКУРЕШТ - Подршка румунском предсједнику Трајану Басеску је у паду пет седмица прије предсједничких избора у земљи, резултати су најновијег истраживања јавног мњења.


Истраживање које је спровео ИНСОМАР показује да се Басеску и даље налази у вођству, али да први пут постоји могућност да у другом кругу избора изгуби, уколико не успије да обезбеди већину у првом кругу.

Подршка Басескуу биљежи пад на 33,5 са 37 одсто, док је подршка опозиционом лидеру Мирчи Ђоани порасла на 28,5 са 24 колико је било у претходном истраживању.

Ђоана би, према прогнозама, у другом кругу избора 6. децембра освојио 50,6, а Басеску 49,4 одсто гласова.

Истраживање је спровено у периоду од 8. до 11. октобра послије распада коалиционе владе, али неколико дана прије него што је парламент оборио мањинску владу.

„Људи сматрају Басескуа кривим за распад коалиције и имплицитно за политичку нестабилност која је услиједила", оцијенио је политички аналитичар Мирча Маријан.

До распада владајуће коалиције дошло је прије двије седмице пошто је премијер Бок смијенио социјалдемократског министра унутрашњих послова, након чега су се из владе повукли сви чланови Социјалдемократске странке.

Та странка је затим са осталим опозиционим странкама у парламенту изгласала неповјерење мањинској влади центра, Либерално демократске партије, наводећи да се није на прави начин обрачунала са рецесијом.

Пад румунске коалиционе владе овог мјесеца изазвао је забринутост да та земља неће успјети да испуни услове за добијање помоћи ММФ у вриједности од 20 милијарди евра.

Почетком ове седмице, Басеску је именовао угледног привредног стручњака Лучана Кроиторуа за новог премијера Румуније, наводећи да је његово учешће у преговорима са ММФ помоћи као гаранција да ће помоћ бити настављена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog