Svijet

Врућа линија: Обама и Гул разговарали телефоном и о стабилизацији у БиХ

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама разговарао је телефоном са турским предсједником Абдулахом Гулом о великом броју регионалних питања, а једна од тема била је и стабилизација прилика у БиХ.


Како је саопштено из Бијеле куће, двојица предсједника током разговора размијенила су мишљења о Кипру, нормализацији односа између Турске и Јерменије и ситуацији у Авганистану, као и о унапређењу стабилности у БиХ

Обама и Гул разматрали су потребу за "одрживим ангажовањем" у рјешавању конфликта и преговорима грчке и турске стране на Кипру.

"Два лидера разговарали су о историјском напретку по питању нормализације односа између Турске и Јерменије и значају наставка улагања напора у том правцу", наводи се у саопштењу.

Турска и Јерменија потписале су два протокола прије седам дана којима су отвориле дипломатске односе, билатералне везе и заједничку границу након година непријатељстава.

Јерменија је у петак подржала напоре Турске да уђе у ЕУ, рекавши да ће служити њеним властитим интересима у приближавању европском блоку.

Обама је захвалио турском предсједнику на доприносу у рјешавању безбједносних изазова у Авганистану.

Амерички предсједник тренутно разматра нову стратегију за Авганистан и у наредним седмицама треба да донесе одлуку о томе да ли ће у ту земљу послати додатне војне снаге.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog