Politika

Скопље ратификовало Споразум о демаркацији са Приштином

СКОПЉЕ - Македонско Собрање касно синоћ је ратификовало Споразум о демаркацији границе Македоније сa јужном српском покрајином.


Посланици македонског парламента су са 72 гласа "за" и 11 "против" затворили питање међусобне границе са Косовом на сједници која је дуго била прекинута, јер је опозиција тражила објашњење, тврдећи да власт уступа више од 650 метара македонске територије Косову.

Представници Либерално-демократске партије и Нове алтернативе су током гласања напустили сједницу и најавили да ће поднијети представку Уставном суду.

Власти тврде да ће Македонија добити 160 метара територије у дијелу код Луковог поља на Шар планини, а уступити Косову 155 метара у мјесту Плехниште код Дебалда.

Представници владајућег ВМРО-ДПМНЕ тврдили су да ће демаркацијом Македонија добити комплето језеро на Луковском пољу, гдје је могуће изградити хидроцентралу, док је опозиција истицала да је у том дијелу, на три хиљаде метара надморске висине, немогуће изградити и далековод, а поготово хидроелектрану.

Посланик Либерално-демократске партије Андреј Жерновски рекао је да је измјена границе неуставна, јер се анаксом споразума уступа 650 метара, што је више од дозвољених 150 метара територије, због чега је неопходно организовати референдум.

Посланици косовског парламента јуче су, у другом покушају, ратификовали споразум о демаркацији границе са Македонијом, чиме су признали бившу југословенску републику под њеним устав именом - Република Македонија.

Демаркација македонско-косовске границе почела је 30. јуна прошле године на тромеђу између Албаније, Косова у Македоније у мјесту Шерупа на Шар планини, на око 2.100 метара надморске висине, у правцу граничног прелаза Стрезимир - Рестелица на крајњој западној тачки 150-километарске границе.

Технички дио демаркације вршила је мјешовита космисија под међународним мониторингом.

Процес је требало да траје годину дана, али се каснило због реакција мјештана пограничног села Дебалде, који се нису слагали да њихово земљиште остане на подручју Македоније.

Споразум о демаркацији границе између Македоније и СР Југославије 2001. године потписали су тадашњи предсједници Борис Трајковски и Војислав Коштуница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog