Politika

Инцко: Договорите се и идем

БАЊА ЛУКА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да би успјех бутмирског састанка олакшао посао Савјету за провођење мира, који би већ на наредној сједници могао да одлучује о затварању Канцеларије високог представника.


Он је рекао да све ради на припремама за затврање ОХР, а посебно да буду испуњени пет циљева и два услова.

"Предузете су неке мјере за Брчко, јер и то је један од циљева. Радимо и на попису имовине. Лично сам за транзицију, али одлука ће бити донесена на сједници ПИК, која треба да буде одржана 18. и 19. новембра. То је кратко вријеме, можда ће се они опредијелити за неку условну одлуку или да чекамо сједницу ПИК-а у марту. То не знам, али радим на томе да дође до транзиције ОХР.", тврди Инцко.

Инцко наводи да уставне промјене нису услов за одлазака ОХР, али за приближавење ЕУ и НАТО, каже он, очекују се неке промјене устава да би држава била функционалнија или, у случају НАТО-а, да има једноставније командне структуре.

Говорећи о ентитетском гласању, Инцко је за сутрашњи број "Независних новина" рекао да је у извјештају Европске комисије сасвим јасно речено да је оно, како каже, злоупотребљавано у прошлости и да надлежни органи треба да се баве тим проблемом.

"Наравно, злоупотреба ентитетског гласања може осакатити државу. Мислим да је добро да сваки народ, и српски, има заштиту. Ја то подржавам и нико не смије доминирати над другим народима, нити да буду два народа против трећег.

Те заштите су важне, али не смије долазити до злоупотребе. А, има подручја гдје то не би морало бити употребљавано, рецимо, код евроатлантских питања или неких техничких ствари", истакао је Инцко.

Он је рекао да је парадокс да БиХ одлучује у УН-у, а о њој одлучује високи представник, те да би њему било драго да се ОХР "претвори" у Канцеларију специјалног представника ЕУ, али да то мора да буде урађено на прави начин.

На питање да ли се некада покаје због санкција које предузме, Инцко је рекао да се "мало покајао на примјеру Драгана Калинића".

"Био је министар здравља у Влади Радована Караџића и чини ми се да нисам морално учинио прави потез. Но, ми сада поново испитујемо свих 190 случајева и ових дана биће још око 20 случајева за рехабилитацију. Људи су били на тим листама, јер су ометали дејтонски процес у већини случајева", објашњава Инцко.

За "Електропренос", каже он, није му жао, јер је, према његовом мишљењу, направио техничко рјешење због истека мандата Управном и Извршном одбору, као и директору.

"Сада је купљено вријеме да се акционари РС и ФБиХ нађу и договарају, па, ако треба, и уз медијацију Брисела, јер тамо постоји Директорат за енергетику. Не сматрам то одлуком против РС. Чак ова резервна варијанта ако би се Душан Мијатовић повукао с мјеста директора, онда би то радио сљедећи по реду. То је због функционалности, а ја ни не знам те људе, нити ко је сљедећи", тврди високи предстваник у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog