Politika

СРС РС: Не прихватити ништа што угрожава РС

БАЊА ЛУКА - Српска радикална странка Републике Српске неће прихватити ниједан приједлог за измјену Устава који би за посљедицу могао имати угрожавање слободе и равноправности РС и српског народа у БиХ.


У саопштењу СРС РС наводи се да ова странка одбацује могућност укидања или редукције ентитетског гласања и дводоме парлaментарне структуре у којој jе законодавна улога Дома народа заштитни механизам који обезбјеђује равноправност народа у БиХ.

"За СРС РС је неприхватљиво успостављање владе БиХ са снажним премијерским овлаштењима, као и претварање институције Предсједништва БиХ у институцију предсједника са два потпредсједника, који би одлуке могли доносити прегласавањем не уважавајући и не поштујући интересе РС и српског народа", наводи се у саопштењу.

Из ове странке истичу да неће прихватити ни оне евентуалне уставне промјене, које би водиле даљој централизацији надлежности и гомилању прескупог бирократског апарата у Сарајеву, чија етничка структура фаворизује доминацију бошњачког народа.

Радикали упозоравају оне представнике политичких партија из РС који ће присуствовати преговорима у Бутмиру да немају мандат да било шта обећавају или потписују јер "свака измјена Устава мора подразумјевати свеобухватну расправу у Народној скупштини РС укључујући и неотуђиво право грађана да се изјасне о питањима од виталног националног значаја"..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog