Svijet

Горбачов критикује демократију у Русији

МОСКВА - Избори у Русији постали су пародија, изјавио је данас посљедњи лидер Совјетског Савеза Михаил Горбачов у својој најновијој критици стања руске демократије.


Горбачов је ово изјавио након убједљиве побједе владајуће Уједињене Русије, коју предводи премијер Владимир Путин, на локалним изборима раније овог мјесеца.

Послије гласања појавиле су се оптужбе о нерегуларностима, а три опозционе странке су у знак протеста напустиле парламент.

"Сви виде да су избори постали пародија и да народ осјећа велико неповјерење према начину на који се гласови користе", рекао је Горбачов опозиционом листу "Новаја газета", који је дјелимично у његовом власништву.

Он је додао да излазак из парламента Комунистиче партије, Либералнодемократске странке и Праведне Русије показује да је "нестало повјерење у изборе".

Побједом на локалним изборима, Уједињена Русија је додатно учврстила власт. Ова странка има 315 од 450 посланика у доњем дому парламента, Државној Думи.

На изборима одржаним 11. октобра у 75 руских региона, Уједињена Русија је освојила скоро 80 одсто мандата у органима локалне управе, показују званични резултати.

Горбачов је оцијенио да су апатија и неповјерење у руски изборни систем достигли толику мјеру да ће људи једноставно престати да излазе на гласање.

"Изборни систем је потпуно нефункционалан. Потребна нам је алтернатива. Медији и грађанске групе треба да преузму иницијативу за усвајање новог изборног закона", рекао је Горбачов.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog