Politika

Пакет понуђен по принципу ''узмите или оставите''

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Лидер СНСД Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је приједлог пакета који би требало да буде предмет сутрашњег разговора у Бутмиру понуђен по принципу "узмите или оставите" због чега је одлучио да га одбије.


Додик је рекао да је пакет који су понудили представници САД и ЕУ потпуна ревизија Дејтона, која се односи на начин одлучивања и формирања Парламентарне скупштине БиХ, ревидирање Предсједништва БиХ, јер се укида право на вето члана Предсједништва на одлуке донесене већином, те увођење подијељених надлежности.

"Готово ништа од тога се не може прихватити. Написао сам писмо данас организатору тог скупа и изнио наш став", рекао је Додик новинарима.

Он је напоменуо да питање ентитетског гласања није стављено у предложени пакет, осим у фусноти у којој се наводи "да ентитетско гласање остаје, али да у будућности за изворне надлежности БиХ не би требало ентитеско гласање већ само за неке подијељене надлежности које се уводе".

"Уставна теорија и пракса не познаје подијељене надлежности већ само надлежности. Дакле, ја то нисам организовао већ сам само позван на те састанке и немам план `Б`, а ови који све то организују можда и имају", рекао је Додик.

Одговарајући на питање о томе да је предсједник СДА Сулејман Тихић најавио могућност наметања рјешења, Додик је одговорио да "није забрањено сањати" и истакао да ће сада вјероватно кренути прича о заустављању евроатлантских интеграција, подсјетивши на раније речено да ће увијек радије изабрати РС када је о таквим причама ријеч.

"Ако народ каже да не треба да водимо такву политику - то је исто у реду. Али док год смо на тим функцијама не може суштинска промјена Дејтона", поручио је Додик.

Он је подсјетио да је био спреман за неке техничке промјене, али да је очигледно да је пакет понуђен по принципу узми или остави.

"Ми смо одлучили да га оставимо, да ми у РС одбијемо шта год то значило", рекао

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog