Svijet

Елбарадеј: Преговори с Ираном, за сада иду добро

БЕЧ - Разговори између свјетских сила и Ирана о измјештању иранске производње обогаћеног уранијума у иностранство почели су добро, изјавио је вечерас у Бечу шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Мохамед Елбарадеј.


Иран је раније сугерисао да неће испунити захтјеве Запада и послати већи дио свог нуклеарног материјала у иностранство, чиме би значајно био умањен његов потенцијал за прављене атомске бомбе.

Техеран тврди да му је обогаћени уранијум потребан за производњу нуклеарног горива, али Запад сумња да је циљ овог програма производња оружја.

На разговорима у Бечу учествују представници Ирана, САД, Русије и Француске. Тема састанка су техничка питања са стратешким контекстом - односно да ли је Исламска Република спремна да измјести дио производње обогаћеног уранијума у неку другу земљу.

Елбарадеј је изразио умјерени оптимизам послије првог дана разговора и додао да ће се учесници састанка поново срести сутра ујутро.

„Овог поподнева имали смо прилично конструктиван састанак. Почели смо добро", рекао је Елбарадеј новинарима.

Вођа иранске делегације Али Асгар Солтајнех рекао је да подржава оцјену Елбарадеја, а остали делегати нису се обраћали новинарима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog