Društvo

Касиповић: 200 000 КМ за цркву Блажене дјевице Марије у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је увјерен да ће Влада РС одобрити 200.000 КМ за жупну цркву Блажене дјевице Марије у Бањoj Луци, колико је потребно за завршетак њене обнове.


Касиповић је приликом данашњег обиласка цркве рекао да помоћ коју Влада РС пружа обнови демантује све оне који говоре да Влада има различит однос према вјерским заједницама.

"Одлично разумијемо потребу уређења жупне цркве у Бањој Луци и сматрамо је веома значајном. Разумијемо и њен историјски контекст, али и контекст тренутка у којем су католици који живе овдје веома срећни, ако се покаже брига према њима", изјавио је Касиповић.

Економ Бањолучке бискупије Ивица Божиновић рекао је да је црква саграђена 1890. године, да је у земљотресу 1969. године била тешко оштећена, када је и обновљена материјалима и могућностима који су у то вријеме постојали.

"Нажалост, због недостатска средства касније се у њу није улагало и дошло је готово до рушевног стања, због чега се у посљедње двије-три године није ни звонило, јер је звоник био накривљен и предстљављао је опасност за пролазнике", појаснио је Божиновић.

Захваљујући разумијевању Владе РС, додао је он, која је путем својих министарстава и институција помогла обнову, почели су радови који би требало да осигурају да у нарених неколико деценија неће бити потребни посебни захвати.

Божиновић је изразио наду да ће та подршка трајати и даље, да би се обнова овог, како је рекао, историјског споменика, успјешно довела до краја.

Он је додао да обнова ове централне цркве значи охрабрење за малу католичку заједницу у Бањој Луци.

Божиновић је напоменуо да је до сада у обнову цркве уложено око 300.000 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog