Svijet

Moратинос: Куба је спремна за економске реформе

ХАВАНА - Куба је спремна за економске реформе и жели побољшање односа са САД, рекао је министар спољних послова Шпаније Мигел Анхел Моратинос, после дводневне посете Куби, где је разговарао са председником Раулом Кастром.


„Препознао сам у председнику Кастру одлучност за реформе, за унапређење реформских процеса у целој земљи да би била побољшана економска ситуација", рекао је Моратинос, пренео је Ројтерс.

Откад је прошле године преузео власт од старијег брата Фидела, Раул је покренуо низ реформи са циљем унапређења економије, али је критикован да је процесе изводио сувише споро.

Кастро је у јучерашњем разговору изразио жељу за побољшањем односа са САД, истакавши да ће очувати социјалистички карактер државе успостављен након револуције из 1959. године и обећавши да ће Куба исплатити 450 милиона долара дуга шпанским компанијама које послују на острву.

Моратинос је рекао да је Кастро позитивно говорио о председнику највеће суперсиле Бараку Обами. Лидер Кубе је рекао шпанском министру да је Обама ублажио 47 година старе трговинске санкције острву и покренуо питања миграција и обнављања поштанских веза две земље, које су у прекиду још од 1963. године

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog