Svijet

Aмерички научник шпијунирао за Израел

ВАШИНГТОН - Амерички научник, који је радио за Белу кућу, Пентагон и НАСА Стјуарт Нозет ухапшен је у Вашингтону, због покушаја шпијунаже у корист Израела, саопштило је америчко министарство правде.


Нозет (52) је оптужен да је покушао да „уступи" поверљиве информације из домена нациоалне одбране агенту ФБИ, који се представио као агент израелске тајне службе Мосад, у замену за новац и израелски пасош, пренела је агенција Ројтерс.


Према судским документима, агент ФБИ на тајном задатку контактирао је Нозета телефоном 3. септембра и срео се с њим истог дана. Нозет је изразио спремност да ради за тајну службу Израела.

Амерички агент тражио је од научника одговоре на питања о америчком сателиту и дао предујам од две хиљаде долара, а Нозет се сложио да ће агенту „уступати" информације и затражио израелски пасош, навели су званичници ФБИ.

Неколико дана касније, 16. октобра, Нозет је ухапшен на основу видео-траке која је показала како он оставља коверат у посебно поштанско сандуче у Вашингтону, у коме су се налазили одговори на листу питања, навели су званичници.

Ухапшени научник има докторат астрономије Масацусетског института за технологију.

Радио је за америчка министарства за одбрану и за енергију, НАСА и у Националном савету Беле куће за свемир од 1989 - 1990. године на развоју експерименталног радара за откривање воде на Јужном полу и Месецу.

Нозет је радио и у Националној лабораторију Министарства енергије Ливермор, од 1990-1999. године на пројектима високе технологије.

Постао је председник невладине организације Алијансе за компаративну технологију када је имао приступ поверљивим информацијама.

Ако буде проглашен кривим Нозет може да буде осуђен на доживотну робију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog