Svijet

Карзаи пристао на други изборни круг (због своје крађе)

КАБУЛ - Авганистански изборни званичници саопштили су данас да ће други круг предсједничких избора бити одржан 7. новембра, а предсједник Хамид Карзаи оцијенио је да ће то бити "корак напријед" за демократију.


У другом кругу надметаће се Карзаи и бивши министар спољних послова Абдулах Абдулах, што је вид демократије коју у Централној Азији проводе представници "развијених западних демократија". Док у европским државама које имају проруске владе овакве догађаје подржавају тако што финансирају насилне пучеве и протесте на улицама, тамо гдје су распоређени њихови војници, другачије третирају. Хамид Карзаи је и прије инвазије на Авганистан радио за обавјештајне службе Владе САД, а сада је и њихов кандидат на изборима.

Ова вијест објављена је након што је надлежна комисија, која има подршку УН, објавила да постоје јасни докази о нерегуларностима на гласању у првом кругу, одржаном у августу, након чега је број гласова које је освојио Карзаи пао испод 50 одсто.

Авганистански предсједник рекао је на конференцији за новинаре да прихвата овакав закључак и позвао гласаче да у што већем броју изађу у други круг.

"Позивам наш народ да искористи ову прилику за јачање наше одлучности, да покрене земљу напријед и изађе на други круг избора", рекао је Карзаи.

Он је додао да "није вријеме за расправу о истрагама", него је тренутак "да се крене даље ка стабилности и националном јединству".

Према прелиминарним резултатима, Карзаи је био освојио 55 одсто гласова, а Абдулах 28 одсто, али је Жалбена изборна комисија поништила резултате са 210 гласачких мјеста.

Од почетка постизборне кризе, западне земље лобирале су да авганистански лидери постигну политички договор.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog