Svijet

Представљена нова влада Шведске

ОСЛО - Норвешки премијер Јенс Столтенберг представио је данас нову владу, након што је владајућа коалиција лијевог центра задржала већину на парламентарним изборим одржаним 14. септембра.


Према традицији, половину нове владе чиниће представнице љепшег пола.

"Половину од 20 министарских мјеста заступаће жене старосне доби од 32 до 66 година и представљаће све регионе у земљи. То ће бити широко репрезентативна влада" изјавио је Столтенберг након ванредног састанка савјета министара одржаног у краљевској палати.

Он је изјавио новинарима да је срећан што је могао да комбинује искуство и новитет.

Побједник на изборима одржаним 14. септембра Лабуристичка партија Јенса Столтенберга имаће 12 министара, од чега три најважнија.

Осим Столтенбрга, који ће бити на челу владе, лабуристима је приплао Министарство иностраних послова које ће предводити Јонас Гар Сторе /Jonas Gahr Stoere/, а министар финансија биће Сигјборн Јонсен /Sigjboern Johnsen/.

Министарство рада предводиће Хана Бјурстом /Hanne Bjurstroem/ која је до сада била задужена за преговоре о климатским промјенама, а министарство одбране предводиће Грета Фаремо /Grete Faremo/.

Социјалистичка партија љевице добила је четири министарства, а бројни министри ће само промијенити министарске позиције.

На парламентарним изборима одржаним прошлог мјесеца љевица је задржала парламентарну већину .

Владајућа норвешка коалиција лијевог центра коју предводе лабуристи освојила је 86 од 169 мјеста.

Наредни парламентарни избори у Норвешкој биће одржани 2013. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog