Politika

Додик: Медведев се са нама слаже у свему

БЕОГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да му је током сусрета са руским предсједником Дмитријем Медевдевим пренесена порука да Русија нема ништа против онога на шта би Српска пристала током бутмирских преговора, али без силе наметања и притисака.


Он је синоћ рекао да је информисао Медеведева о актуелној ситуацији у РС и БиХ и додао да је код руског предсједника запазио висок степен познавања ситуације и разумијевања.

Додик је истакао да је Медведев потврдио да је Руска Федерација гарант Дејтонског спразума и да та улога није мијењана, те да Москва сматра да у БиХ све треба да се одвија без било каквих притисака уз договор сва три народа и два ентитета.

"Порука је дата и мени и путем званичних ставова које износе Руси у БиХ, а то је да је Русија гарант Дејтонског споразума. Русија ову иницијативу сматра иницијативом Европе и Америке и нема ништа против онога на шта би евентуално сви ми пристали, али без силе наметања и притисака", рекао је Додик новинарима у Београду.

Према његовим ријечима, тренутно треба обезбиједити простор да на РС нема притисака под плаштом неких обавезујућих реформи из ЕУ које доносе рјешења, која за Српску нису функционална.

Додик је рекао да је синоћ у Београду, осим са Медведевим, разговарао са предсједником Србије Борисом Тадићем и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим и при томе је изразио задовољство јер је Лавров, како је рекао, добар познавалац овдашњих прилика.

Премијер Српске је навео да је прије мјесец дана добио назнаку да је могуће да ће државни врх Руске Федерације посјетити Србију и да би било добро да и он буде ту, што је и прихватио.

"Разговарао сам са Медеведевим о ситуацији у БиХ и РС, накратко сам се сусрео и са Лавровим и /шефом српске дипломатије/ Вуком Јеремићем које сам информисао о тренутним преговорима који се воде у Бутмиру. Мислим да ту нема ништа скривено што не би требало да знају и једна и друга страна, односно Србија и Русија", истакао је Додик.

Он је додао да је оно што је чуо од Лаврова "готово идентично ономе што је рекао и Медведев".

"Дакле, без притисака, уз консенсуз ако је могуће, ако није, постоји дејтонске рјешење које функционише", истакао је Додик и најавио да ће Лавров бити у Сарајеву 5. новембра, што ће бити прилика да поново разговарају о овим темама.

Премијер Додик је нагласио да му је било задовољство да се захвали Медведеву на подршци пројекту приватизације Рафинерије нафте у Броду, што је једна о важних привредних активности у РС.

"Рафинерија је прије неколико седмица произвела више од милион тона сирове нафте. Упознат сам са ситуацијом да ће наставити и даље да се инвестира и да се дође до пројектованог капацитета од 4,2, а могуће је и од пет милиона тона сирове нафте", каже Додик.

Он је нагласио да је, према ријечима Медведева, Руска Федерација спремна да интервенише и улаже и у друге секторе за развој енергетике и гасне привреде, што је од велике важности.

"Тадић је предложио, а Медведев прихватио да се заједничким операцијама Русије и Србије упостави квалитетан и одржив сектор у РС што је за њу веома важно", појаснио је Додик.

Он је навео да је у разговорима понудио да се и у Бањој Луци гради хуманитарни центар за интервенције о непогодама, јер сматра да за то постоје услови.

"У будућности, када буде изграђен аеродром у Требињу, могао би да буде нешто што ће обезбиједити да се лоцира веома ефикасна софистицирана опрема коју има Русија", навео је Додик.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog