Društvo

Пронађени артиљеријски дневници из ''Олује''

ЗАГРЕБ - Хрватски артиљеријски дневници пронађени су у кући Емила Црнчеца, једног од седморице ухапшених бивших припадника 7. гардијске бригаде "Пума", који се терете за ратни злочина над Србима 1995. године код Гламоча.


Црнчец је пуковник, који је прије десетак дана отишао у пензију, пшто су му то сугерисали надређени, јер је током истраге откривена његова улога том у случају.

Емил Црнчец је више пута био похваљиван и одликован, а јавност је могла чути за њега као за доброг пријатеља хрватског генерала Ивана Кораде, са којим је провео мјесец дана у сплитском затвору "Лора", јер су се оглушили о нардбу за смјену 1997. године.

У једном вараждинском ресторану учествовао је у премлаћивању СИС-овца Јосипа Марчелана који их је тужио. На крају је од тужбе против Црнчеца одустао, док је Кораде проглашен кривим.

Артиљеријски дневници, које Хашки трибунал тражи од Загреба, услов су за улазак Хрватске у Европску унију.

Хашко тужилаштво од Загреба захтијева више од сто докумената везаних за суђење хрватским генералима у Хагу за које је увјерено да су настали у вријеме војне акције "Олуја", док хрватска страна признаје постојање само 23 таква документа.

Хрватска полиција ухапсила је у понедјељак, 19. октобра, седморицу бивших припадника 7. гардијске бригаде "Пума", осумњичених за стријељање шест српских заробљеника у јесен 1995. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog