Društvo

БиХ по слободи медија друга на Балкану

ПАРИЗ - БиХ, по слободи медија, заузима 39. мјесто на листи од 179 земаља, али је друга на Балкану, одмах иза Македоније, док су остале сусједне државе много ниже рангиране, наводи међународна организација "Репортери без граница" у годишњем извјештају.


Од балканских земаља најгоре је рангирана Албанија, која је на 88. мјесту, док је Македонија 34, Румунија 50, Србија 62, Хрватска 75. и Црна Гора је 78.

"Виталност и раст у медијском сектору не објезбјеђује увијек плурализам вијести и информације. Истраживачко новинарство још је у зачетку и бори се да пронађе мјесто у штампи, која је углавном у власништву индустријских група, одлучних да заштите сфере свог утицаја или политичких странака, које често мијешају вијести са пропагандом", оцјена је "Репортери без граница".

У извјештају се за БиХ наводи да несигуран социјални статус новинара и недостатак правног оквира за рад, ствара плодно тло за аутоцензуру.

Према извјештају, честа појава кашњења новинарских плата и хонорара у БиХ отвара врата корупцији, која је у битној мјери присутна у медијском сектору.

"Репортери без граница" наводе да су у Србији пријетње смрћу, малтретирање и корупција нажалост свакодневица новинара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog