Politika

Бореновић: Крупне промјене су на домаћим политичарима

САРАЈЕВО - Потпредсједник Партије демократског прогреса Борислав Бореновић истакао је данас да крупне промјене, које се дешавају у БиХ, искључиво морају базирати на одговорности и договору домаћих политичких снага.


"Највећа вриједност данашњег састанка јесте да је домаћим политичарима јасно казано да се морају договарати и да је, у оквирима Устава, могуће доносити одређене крупне одлуке, али и да је првенствено на њима питање будућих уставних промјена", изјавио је Бореновић након друге рунде преговора у Бутмиру.

Он каже да се показало да је потребно да домаћи политичари треба да се договарају о одређеним питањима, а не само амерички и европски експерати.

"Принцип рада је такав да, о питању промјене Устава, треба испунити минималне услове да би земља ишла ка европским интеграцијама. То је, ипак, ствар домаћих политичара, а показало се да се може постићи одређени политички договор, ако за то, у наредних неколико седмица, буде постојала воља домаћих политичара", изјавио је Бореновић.

Он каже да су представници САД и ЕУ показали заинтересованост да помогну и истакао да су они данас јасно пренијели поруку да нису дошли да доносе рјешења, него да је одговорност у рукама политичких лидера у БиХ који разговорима морају доћи до одговарајућих рјешења.

Други круг разговора представника странака из БиХ и званичника ЕУ и САД у Бутмиру код Сарајева данас је завршен без конкретног договора.

Замјеник америчког државног секератара Џејмс Штајнберг и шеф дипломатије Шведске Карл Билт оцијенили су након данашњих бутмирских разговора да постоји шанса за постизање напретка до састанка Савјета за провођење мира, заказану за 18. новембар.

Билт и Штанјберг најавили су да ће процес започет у Бутмиру бити настављен идуће седмице, те да ће тим стручњака ЕУ и САД боравити у БиХ, како би наставили разговоре са лидерима политичких странка с циљем постизања договора.

Први састанак у Бутмиру одржан је 9. октобра.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog