Društvo

''Велики школски час'' у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ - У Крагујевцу ће данас бити служен молебан за цивилне жртве које су фашисти стријељали 21. октобра 1941. године.


Тада су окупатори, као знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено десет и рањено 26 њемачких војника, стријељали 2 796 грађана Крагујевца и околних села, међу којима је било 300 ђака и професор Прве крагујевачке гимназије.

У оквиру традиционалне манифестације "Велики школски час", у Шумарицама ће бити изведена поема "Једном и заувијек", руског пјесника Андреја Безиловског, са поруком да се крагујевачка трагедија не заборави и никада и нигдје више не понови.

На хумку стријељаних ђака данас ће вијенце положити делегације из земље и иностранства, међу којима градова побратима Крагујевца - Инглоштата из Њемачке, Сирена из Француске, Питештиља из Румуније, Фоче и Мостара из БиХ и Охрида из Македоније.

Овогодишњу поруку мира прочитаће Петер Герлингхоф, почасни грађанин Крагујевца из Њемачке.

Представници града Крагујевца јуче су положили вијенце на хумку стријељаних Јевреја и споменик жртвама посљератног комунистичког терора, као и на споменик војницима Црвене армије, који су погинули приликом ослобађања града, 21 октобра 1945. године.

У Музеју "21. октобар" у Крагујевцу синоћ је приређена мултимедијална културно-умјетничка манифестација под називом "Бдење".

Октобарско подсјећање на цивилне жртве из Другог свјетског рата почело је у понедјељак, 19. октобра, полагањем вијенаца на споменике стријељаним цивилима у јесен 1941. године у насељима Илићево, Маршић и Грошница у којима су фашисти убили 400 људи.

Манифестација "Велики школски час" одржава се од 1971. године, као глобални мировни догађај.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog