Politika

Човић: Обавезали смо се да дјелујемо афирмативно

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић рекао је да су се домаћи учесници бутмирског скупа на неки начин обавезали да пошаљу афирмативну поруку цијелој јавности да траже рјешења и да их могу наћи заједно са представницима међународне заједнице до 18. новембра.


"Наредни термин састанка је 18. новембар када је састанак Савјета за провођење мира у БиХ у Сарајеву, до када би требало да ријешимо неке ствари или ћемо остати ондје гдје смо данас", рекао је Човић по окончању друге рунде бутмирских разговора и додао да је јутрошњи састанак био сажетак онога што је рађено протеклих дана.

Човић сматра да су домаћи политички саговорници све ближе декларацији о уставу која би требало да каже који су све кораци неопходни да би БиХ постала нормална европска држава.

"БиХ свакако треба другачије уставно уређење БиХ. Мислим да је рјешење из Пруда о четири територијалне или федералне јединице на средњем нивоу добро рјешење да БиХ може да постане функционална држава", сматра Човић.

Према његовим ријечима, сви данашњи саговорници исказали су спремност да дођу на наредни састанак, а спремни су да разумију и минимум који Брисел поставља пред њих.

"Наредних двадесетак дана треба да искористимо и међусобно се договоримо и препознамо заједнички минимум који би придодали минимуму који од нас тражи Брисел да би отворили кандидатски статус за ЕУ", истакао је Човић.

Он је навео да ће на сједници ПИК-а бити анализиран и останак ОХР-а, све што је урађено о визном режиму и шанса да БиХ отвори кандидатски статус БиХ у ЕУ.

Наводећи да је данас прецизно речено да је евидентно да ће Србија, Црна Гора и Македонија свој кандатски пут отворити у наредна три или четири мјесеца, Човић је истакао да би било крајње неодговорно од свих који се баве политиком да остану на неки начин издвојени из тог процеса.

"Сличне поруке су нам упућиване и када је безвизни режим био у питању и тек када смо схватили да смо остали једини онда смо почели мало брже да радимо", рекао је Човић.

Говорећи о улози странаца, Човић је нагласио да они у БиХ не раде ништа за добробит Хрвата, Срба и Бошњака или неког другог, него да желе да створе могућност да администрација БиХ постане дио интеграционих процеса какви вриједе за НАТО и ЕУ.

"Нико не може наметнути рјешење Србима, Хрватима и Бошњацима. Људи су ту да нам отворе врата, да нам покажу правац којим требамо да идемо, а све остало је на нашем договору. Не може се нешто наметнути било Србима, било Хрватима, било Бошњацима. Они који су очекивали да ће странци наметнути рјешења данас су видно разочарани", појаснио је Човић и додао да је коначно вријеме да се сједне за сто, врати за прудски или неки други сто и договори уређење БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog