Politika

Медведев за Србију у новом систему европске безбједности

БЕОГРАД - Предсједник Русије Дмитриј Медведев који је јуче боравио у једнодневној посјети Београду, провео је један сат у разговору у четири ока са Борисом Тадићем, предсједником Србије. Кључне теме разговора два државника биле су руски кредит од милијарду долара Србији, гасни споразум и систем нове европске безбједности у којем Србија, како је Медведев рекао, има важну улогу.


Наиме, када је реч о новој безбједносној архитектури, Медведев лобира да се направи нови концепт још од сукоба у Кавказу.

"Одговор Србије на то био је да је спремна да учествује у разговорима о тој идеји, али да је за такав потез потребна сагласност свих", каже за "Блиц" извор упућен у разговор двојице државника.

Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу изјавио је данас да ће Србија као дио Европе бити дио заједничке концепције европске безбједности.

Шојгу је послије сусрета са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем одбио да детаљније говори о тој концепцији и сугерисао новинарима да би о томе требало питати предсједника Русије Дмитрија Медведева.

"Најбоље је о томе питати Медведева који је о томе више пута говорио, а у последње време и детаљније, па не бих волео да дам неке нетачне информације", рекао је Шојгу.

Дачић је одмах додао да данас са Шојгуом није разговарао о новој концепцији европске безбједности јер "то није у њиховим ресорима".

Шојгу и Дачић данас су у Палати Србија потписали план за организовање и почетне етапе развоја хуманитарног центра за реагаовнаје у ванредним ситуацијама у Нишу.

Јуче су се српски и руски предсједник договорили и о кредиту Русије вриједном милијарду долара.

"Медведев је навео да ће кредит бити повољнији од оног који нуди ММФ. Договорено је да 200 милиона долара оде у буџет, док би од осталих 800 милиона евра скоро сав новац био употребљен за инвестиције у српску железницу. Остало је да се представници руске и српске железнице договоре о начину расподеле средстава и пројектима", каже неименовани извор из врха српске власти.

Тадић је успио и да са Медведевим направи договор о испорукама гаса по повољнијем режиму за стратешки важна предузећа у Србији.

Због тога је директор "Гаспрома" Алексеј Милер остао у Београду како би са Душаном Бајатовићем, директором "Србијагаса" направио листу предузећа од стратешког знаја и договорио повлашћене цијене за испоруке гаса за предстојећу зиму.

Предсједник Медведев је у Србији боравио на 65. годишњицу ослобођења Београда од њемачке окупације, а предводио је бројну руску политичко-привредну делегацију.

Поред кредита од милијарди долара Србији и потписивања гасног споразума, потписан је споразум о сарадњи МУП Србије и МУП Руске Федерације, споразум о хуманитарној сарадњи у ванредним ситуацијама и потписали су га Ивица Дачић и министар за ванредне ситуације Русије Сергеј Шојгу.Затим, програм сарадње у култури, науци и омладинској политици у име влада Србије и Русије потписали су Вук Јеремић и Сергеј Лавров.

Ту су још и споразуми о сарадњи Народне скупштине Србије и руске Думе.

Председник Медведев је посјетио и Скупштину Србије и Патријаршију Српске православне Цркве где му је уручен Орден Светог Саве првога реда.

У оквиру обиљежавања 20. октобра двојица предсједника положила су вијенце на Гробљу ослободилаца Београда и присуствовала Свечаној академији "Србија памти" у Сава центру

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog