Politika

Билт и Штајнберг: Размишљаћемо до 18. новембра

БРИСЕЛ - Министар иностраних послова Шведске, предсједавајуће ЕУ, Карл Билт и замјерник државног секретара САД Џејмс Штајнберг саопштили су да су ЕУ и САД и даље предане раду са властима у БиХ и да подржавају евроатлантске интеграције БиХ.


У заједничком саопштењу Билт и Штајнберг су навели да ће у наредном периоду, до сједнице Савјета за имплементацију мира, која ће се одржати 18. новембра, ЕУ и САД процијенити резултате бутмирског састанка са политичким лидерима у БиХ.

Они су поновили своју приврженост идеји територијалног интегритета и суверенитета БиХ, као и Дејтонском споразуму и истакли да виде БиХ као равноправну чланицу ЕУ и НАТО-а, јавља дописник Срне из Брисела.

Билт и Штајнберг су истакли да су уочили да лидери у БиХ дијеле идеју да БиХ постане чланица Европске уније и НАТО.

У изјави се наводи да лидери "признају да, да би се то постигло, БиХ мора имати компетенције, власт и функционалост, како би могло да се приђе приступном процесу за ЕУ и НАТО, као и да Устав мора да буде усклађен са Европском повељом о људским правима".

"Такође признају да је потребно наћи рјешење за државну и војну својину ради трасирања пута за транзицију ОХР према појачаној канцеларији специјалног изасланика ЕУ, као и да је то неопходан корак према позицији с које БиХ моззе поднијети захтјев за чланство у ЕУ", истиче се у изјави.

Билт и Штајнберг дали су свој резиме бутмирских разговора и навели да су њихов приједлози изнесени ради напретка према заједничком циљу (евроатлантским интеграцијама), какав су сви прокламовали.

"Стране у дискусији изнијеле су своје почетне позиције... Мали је напредак постигнут, даљи разговори биће потребни да би се постигао споразум о дијеловима гдје је потребно додатно усклађивање.. Неке стране морале би да покажу већу одлучност и флексиблиност ако су озбиљне да желе стићи на циљ", додаје се се у изјави.

У заједничком саопштењу Билт и Штајнберг позвали су лидере политичких партија у БиХ да буду на нивоу одговорности тако што ће усвојити потребне комопромисе како би се дошло до жељеног циља.

Други круг разговора представника странака из БиХ и званичника ЕУ и САД у Бутмиру код Сарајева данас је завршен без конкретног договора.

Замјеник америчког државног секератара Џејмс Штајнберг и шеф дипломатије Шведске Карл Билт оцијенили су након састанка да постоји шанса за постизање напретка до састанка Савјета за провођење мира, заказаног за 18. новембар.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog