Politika

Јеремић: Србија јача након посјете Медведева

БЕОГРАД - Српски министар иностраних послова Вук Јеремић изјавио је вечерас, дан након посјете Београду руског предсједника Дмитрија Медведева, да је Србија данас далеко јача политички, економски и регионално, него што је јуче била.


"Све државе западног Балкана имају европску перспективу и постаће чланице ЕУ, али само једна од њих има посебне односе и пуну подршку Руске Федерације, а то је наша земља", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Србија заинтересована за дијалог о новом европском безбједносном концепту и нагласио да то, међутим, не значи било какво безбједносно или војно сврставање Србије.

Он је подсјетио да је прије годину дана Русија покренула иницијативу за дијалог о новим безбједносним односима у 21. вијеку у коме више нема хладног рата и додао да је "Србија заинтересована да учествује у том дијалогу заједно са свим осталим државама северне полулопте од Атлантика до Пацифика".

"То не представља било какво сврставање. Ова земља има политику војне неутралности. Дакле ни НАТО, али ни било који други вид безбедносне или војне сврстаности. Ми смо војно неутрална земља, добар пријатељ Русије и будући члан ЕУ", поручио је Јеремић.

Предсједник Русије Дмитриј Медведев говорио је јуче у обраћању Скупштини Србије о новом концепту европске безбједности који би фиксирао јасна правила упозорења и мирног регулисања конфликата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog