Politika

Додик: И Српска ојачала (али послије Бутмира)

БАЊА ЛУКА - Предсједник СНСД Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска послије разговора који су вођени у војној бази Бутмир политички ојачана.


Он је навео да РС није дестабилизирајући нити реметилачки фактор у БиХ, већ да штити и брани своја права и поштивање Дејтонског мировног споразума.

"Људи у РС треба да буду поносни што смо нашли себе и бранимо себе. Они су ми дали снагу да данас могу да кажем и покажем карактер који РС има", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да су представници СНСД и прије доласка на другу рунду преговора у Бутмир јасно рекли да понуђени пакет промјена не може бити ни полазна основа за разговор.

"Сваки пут када смо имали ријеч или ја или Игор Радојичић рекли смо да ми не прихватамо пакет као полазну основу, али да разговарамо о принципима", појаснио је Додик.

Он је додао да је лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић разочаран, јер међународна није примјењивала силу или наметала рјешења.

Према Додиковим ријечима, међународни представници су током разговора у Бутмиру били фер, са жељом да буду партери и помогну, не желећи да намећу рјешења.

"Подјела и анимозитети у БиХ су огромни, постоји мржња, ништа се у претходних 15 година није урадило на помирењу. Овдје је кључна ствар зауставити било какаву могућност евнтуалног насиља", рекао је Додик.

Он је нагласио да је РС против насиља и нема ниједну акцију или припрему таквих акција, али да га жалости ситуација да неки лидери у Федерацији БиХ упорно говоре о насиљу.

Говорећи о јучерашњем сусрету са предједником Руске Федерације Дмитријем Медведивим, Додик је рекао да руски предсједник добро познаје ситуацију у БиХ и да Русија, као гарант Дејтонског споразума, сматра да се мора очувати тај споразум и да свака врста евентуалних реформи треба да буде ствар договора унутар БиХ без насиља и без притисака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog