Društvo

Притвор за хрватске војнике оптужене за ратни злочин

ЗАГРЕБ - Истражни судија Жупанијског суда у Загребу изрекао је 24-часовни притвор за седам припадника Седме гардијске бригаде "Пума" из Вараждина, који су оптужени да су у септембру 1995. године убили шест српских ратних заробљеника код Гламоча у БиХ.


Првоосумњичени је Емил Црнчец, који је донедавно био у активном саставу Хрватске војске и требало је да постане и члан НАТО делегације у Бриселу. Уз њега су осумњичени и Ненад Јуринац, Тихомир Шаворић, Анто Новачић, Роберт Прецехтјер, Горан Гаћа и Роберт Бевак, наводе хрватски медији.

Полиција их терети да су у мјестима Млиниште и Халапићи код Гламоча у БиХ 9. и 10. септембра стријељали ратне заробљенике током акције "Маестрал 2", када је Хрватска извршила агресију на РС. Стријељања је наредио командант те јединице Иван Кораде, који се убијен након што је у марту прошле године у Загорју убио петоро људи, међу којим је био и један полицајац.

Ухапшена седморка тада је стријељала заробљене војнике Војске Републике Српске Радослава Лакића, Перу Видовића, Петра Јотановића, Драгослава Мутића, Борислава Вукића и једног непознатог мушкарца због наводних ратних губитака Седме гардијске бригаде.

У притвору су задржани уз образложење да би на слободи могли да утичу на свједоке, као и због посебно тешких околности дјела за која су оптужени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog