Politika

Mикеш: Предложена рјешења погубна за РС

БАЊА ЛУКА - Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Мирослав Микеш сматра да приједлог уставних амандмана, који су међународни званичници представили лидерима партија из БиХ, садржи и рјешења погубна по РС, јер Парламентарна скупштина БиХ у том случају не би имала коначну законодавну улогу већ би посљедњу ријеч давао Уставни суд БиХ.


Микеш, који је и познати адвокат, оцијенио је да су готово сви амандмани који се односе на Парламентарну скупштину БиХ веома опасни по Српску и појаснио да промјене у Дому народа значе да би тај дом, на одређен начин, био укинут.

"Сада закони морају да прођу комплетну процедуру оба дома, а ако би се Дом народа претворио у оно што желе странци, то би значило да Парламентарна скупштина БиХ нема коначну законодавну улогу и да посљедњу ријеч даје Уставни суд БиХ", рекао је Микеш.

Према његовим ријечима, приједлог да БиХ има предсједника и два потпредсједника, који би се бирали у Парламентарној скупштини БиХ, носи опасност да приликом избора члана из једног народа буде изабран представник другог.

Микеш сматра да одузимање спољне политике из надлежности Предсједништва БиХ није добро рјешење.

Он каже да нема никаквог разлога за оснивање врховног суда БиХ, јер би тиме РС изгубила судску власт.

"То би значило да се ми у ентитетима играмо судовима, а да коначну одлуку доноси врховни суд", каже Микеш и појашњава да би то био корак претварања РС у аутономну област, која нема суд, па, логично, није јој потребан ни Устав, већ некакав статут.

Микеш каже да би приједлог међународних званичника могао да буде користан само у дијелу који се односи на боље фунционисање институција БиХ, као и да међу амандманима у вези Парламентарне скупштине БиХ једино није опасан онај о повећању броја посланика.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog