Društvo

Kaсиповић: Више средстава за очување културног и природног насљеђа

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе РС свјесни су да средства за очување културно-историјског и природног насљеђа морају бити већа, те из године у годину настоје да та средства и повећају, поручио је данас министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.


"Настојимо да релаксирамо буџет републичког Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа тиме што из посебних средстава из Развојног програма РС одвајамо средства, као што је милион КМ који смо одвојили за муниципијум у Скеланима, а у току је и обрада хамбарина код Доњег Детлака на подручју општине Дервенте", рекао је Касиповић новинарима у Бањoj Луци након отварања Четврте регионалне конференције о интегративној заштити.

Он је нагласио да је управо значај ове конференције под називом "Процјена потреба и приоритета у заштити културног и природног насљеђа" у томе што ће се на тај начин обучити људи и створити квалитетне основе да се иде према европским фондовима за обезбјеђивање средстава за ову област.

Касиповић је изразио наду да ће град Бања Лука врло брзо разријешити техничка и финансијска питања у вези са реконструкцијом тврђаве Кастел, истичући да Министарство просвјете и културе стоји на располагању када је ријеч о материјалној и финансијској подршци том пројекту.

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Горан Милојевић рекао је да интегративна заштита подразумијева заштиту културног добра у његовом природном окружењу, односно очување и културног добра и његовог природног окружења.

"Циљеви оваквих скупова јесу боља заштитта културно-историјског и природног насљеђа и јачање свијести појединаца о потреби заштите културно-историјског и природног насљеђа", рекао је Милојевић.

Он је нагласио да је Републички завод у протеклој години по школама широм РС организовао интерактивна предавања о значају заштите културног насљеђа као велике развојне шансе РС у туристичком смислу.

Према његовим ријечима, Завод тренутно ради и на изради пројектне документације за што већи број културних добара како би се могло аплицирати за средства за њихову обнову, а да су међу приоритетима за очување археолошки локалитет у Скеланима, језгра старог града Требиња, кућа Милановића у Бањој Луци, зграда Основног суда у Броду и други.

На свечаности отварања регионалне конференције о интегративној заштити први пут је професору Јосипу Корошецу из Љубљане уручена повеља за допринос заштити културно-историјског и природног насљеђа.

Закључци са конференције, као и претходних година, биће прослијеђени свим владама земаља учесница како би се унијели у законску регулативу.

Током дводневне конференције, данас и сутра у Бањој Луци биће представљено 36 радова предавача из држава бивше Југославије, Бугарске и Француске, те зборник радова са друге и треће конференције о интегративној заштити које су претходних година одржане у Бањој Луци.

Четврту регионалну конференцију о интегративној заштити организује Министарство просвјете и културе у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС.

Овогодишњој конференцији о интегративној заштити претходила је тродневна регионална радионица у организацији Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Агенције Уједињених нација за атомску енергију /IАЕА/ под називом "Примјена нуклеарних техника у заштити културног насљеђа у европском региону".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog